Sinebrychoff valmistaa juomat hiilineutraalisti

15.06.2021 | Teksti:

Pohjoismaiden vanhin panimo ja Suomen vanhin elintarvikealan yritys Sinebrychoff on valmistanut juomansa vuoden alusta 100 % uusiutuvalla energialla. Nyt loputkin vähäiset päästöt on kompensoitu ja se tekee juomanvalmistuksesta täysin hiilineutraalia – ensimmäisenä suurista panimoista Suomessa.

Uusiutuvan energian 100 % käyttö tuli mahdolliseksi, kun Sinebrychoffin yhteistyökumppani Keravan Energia luopui vuoden alussa turpeen käytöstä, eikä juomien valmistamiseen sopimuksemme mukaan käytetä muitakaan fossiilisia polttoaineita. Panimon energiakäytön vähentymisessä merkittävä tekijä on ollut panimoprosessin lämmön talteenotto, jota on tehty jo viiden vuoden ajan.

”Olemme sitoutuneet ilmastonmuutoksen torjuntaan ja tieteeseen perustuviin ilmastotavoitteisiin (Science Based Targets), jotta ilmastonmuutos saadaan rajoitetuksi 1,5 asteeseen. Yksi tärkeimmistä Carlsberg-konsernin ja Sinebrychoffin yhteisen kestävän kehityksen ohjelman Together Towards Zero eli Yhdessä kohti nollaa tavoitteista on ollut panimoiden hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Saavutamme sen nyt Sinebrychoffilla yhdeksän vuotta etuajassa,” Sinebrychoffin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Marja-Liisa Weckström kertoo.

Joitakin kasvihuonepäästöjä – kuten panimon kylmälaitteiston vähäiset vuodot sekä puuhakkeen polttamisen muut kuin hiilidioksidipäästöt – jäi vuodenvaihteen jälkeen vielä kompensoitavaksi, ja ne on nyt kompensoitu yhdessä johtavan ilmastoratkaisuiden tarjoajan ja päästökompensaatiohankkeiden kehittäjän South Polen kanssa.

Sinebrychoffin juomien (mm. Karhu, KOFF, KOFF Long Drink, Crowmoor, Somersby, Battery Energy Drink, Coca-Cola-juomat ja -vedet) vuosivolyymi on noin 300 miljoonaa litraa, ja sen valmistukseen käytettävän lämpöenergian tuotannossa ei käytetä fossiilisia polttoaineita, vaan pelkästään puupolttoainetta sertifioiduista vastuullisesti hoidetuista metsistä (PEFC, FSC).

”Olut on ekologinen elintarvike, ja on todella hienoa voida valmistaa oluemme ja kaikki muutkin juomamme hiilineutraalisti – ensimmäisenä suurena panimona Suomessa. Mittavia säästöjä on saatu aikaan erityisesti tehostamalla lämmöntalteenottoa lämpöpumppujen avulla. Viime vuonna kerättiin talteen lämpöä 9 500 MWh, mikä vastaa 550 omakotitalon vuotuista lämpöenergian tarvetta ja kattaa tuotantolaitoksemme tarpeesta 26 %. Nyt tehostetaan lämmön talteenottoa jätevedestä”, sanoo Sinebrychoffin juomanvalmistuksesta vastaava pääpanimomestari Heikki Vuokko (kuvassa).

Työ ei ole vielä valmis, tekemistä riittää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi myös arvoketjussa aina mallasohran viljelystä juomiemme jakeluun asti. Esimerkiksi uudistavalla viljelyllä voidaan parantaa hiilen sitoutumista maaperään, Jakelun suhteen olemme aloittaneet toimituspäiviemme yhtenäistämisen vähentääksemme kuljetusten hiilijalanjälkeä. Yksin ei kukaan hoida ilmastokriisiä. Tehdään siis yhteistyötä!

Lue lisää hiilineutraaliudestamme tästä linkistä!