Olut on joulupöydän paras juoma

11.12.2018 | Teksti:

Suomalainen jouluateria on kehittynyt vuosisatojen aikana yhdessä suomalaisen oluen kanssa, ja siksi olut onkin luontevin ruokajuoma jouluherkkujen kanssa tarjottavaksi. Suomalainen joulupöytäkin on muuttumassa modernimmaksi ja uusiinkiin makuihin löytyy varmasti sopiva olut – myös alkoholittomana.

Meillä ei rypäleet kasva, sanotaan,  mikä liittyy juuri suomalaisen olutkulttuurin kiinteään yhteyteen jouluisen pitopöydän perinteisiin ruokiin. Suomessa on aina pantu olutta ja se on ollut luontevin makupari jouluruokien kanssa. Oluiden valikoima on viime aikoina lisääntynyt huimasti, miten parittaa eri oluet eri jouluruokien kanssa?

KOFF Jouluolut

Kinkku – Suomalaisen joulupöydän keskellä on yhä usein kinkku, vaikka sen suosio onkin laskussa. Kinkun kanssa kannattaa tarjoilla esimerkiksi KOFF Jouluolutta, Brooklyn Lageria tai Karhu Ruis IPA:a.

Laatikot – Joululaatikoista löytyy yhä lanttua, porkkanaa, maksaa – mutta nykyään myös bataattia. Kaikkien näiden kanssa voit nauttia lager-olutta, mikä ei hallitse laatikoita liikaa – kokeile esimerkiksi KOFFia tai Karhua.

Joulukalat ja mäti – Kalat joulupöydässä ovat yhtä aikaa perinteinen ja moderni ruokalaji, niiden suosio vain kasvaa. Kalojen kanssa maistuvat muun muassa Kronenbourg Blanc -vehnäolut, Sorachi Ace -saison tai kevyet vaaleat lagerit kuten Stella Artois tai Budweiser.

Kalkkuna – Kalkkunasta on tullut yhä suositumpi jouluruoka. Kinkkua kevyemmän, vaalean kalkkunan kanssa sopivat hienosti Franziskaner Hefe-Weisbier-vehnäolut, Brooklyn Scorcher IPA ja Karhu Speltti IPA. Myös kevyemmät lagerit sopivat kalkkunan kaveriksi.

Brooklyn Bel Air Sour

Salaatit – Raskaampien ruokien ohella moni valmistaa joulupöytään kevyempiä salaatteja, kuten vaikkapa waldorfin salaatin. Salaattien kanssa toimivat kevyemmät, hedelmäisemmät oluet. Rohkeampi yhdistää salaattiin Brooklyn Bel Air  -hapanoluen, mutta hienosti toimivat myös Kronenbourg Blanc tai KOFF-lager.

Rosolli – Yksi perinteisimmistä jouluruoista – ehkä muulloin harvinaisin – on etikkainen rosollimme. Belgialaisessa Leffe Blondessa on tarpeeksi mausteisuutta ja alkoholia rosollin kaveriksi. Kokeile myös KOFF APA -olutta.

Juustot – Juustoja on joulun aikaan tarjolla niin varsinaisessa joulupöydässä kuin vaikkapa iltaherkuttelussa. Kokeile eri juustoja eri oluiden kanssa rohkeasti, ota mukaan vaikka Leffe Blonde, Sinebrychoff Porter, Grimbergen Double-Ambre ja vahvemmin humaloidut oluet kuten Karhu Speltti IPA.

Sinebrychoff Porter

Joulutortut, suklaa, makeiset – Joulu on herkuttelun aikaa ja moni voi yllättyä, kuinka hyvin olut sopii myös makeisten ja jälkiruokien kanssa. KOFF Jouluolut on sopivan tumma ja makea oikeastaan kaikkien jouluherkkujen kanssa nautittavaksi. Suklaisten jälkiruokien kanssa luontevin olut on Sinebrychoff Porter – kerrassaan huikea yhdistelmä.

Kokeile rohkeasti eri yhdistelmiä! Toisaalta, jos haluat tarjota vain yhtä olutta joulupöydässä, siihen soveltuu parhaiten KOFF Jouluolut, jonka tumma paahteisuus sopii suomalaisten jouluruokien kanssa kattavasti. Alkoholittomat KOFF Crisp vaalea lager, tumma lager ja vehnä toimivat myös hienosti jouluruokien palan painikkeena.

Nautitaan joulusta ja sen antimista kohtuudella, hyvää joulua kaikille!

Avainsanat: , , , ,