Pakarinen Panimoliittoon: ”Räväkkä aloitus sopii minulle”

12.12.2018 | Teksti:

Uudet toimitusjohtajat aloittavat usein tehtävässään rauhallisesti, kuuntelemalla ja tutustumalla, elleivät sitten satu putoamaan akuutin kriisin keskelle. Riikka Pakarinen ryhtyy Panimoliiton johtoon ensi vuoden alussa optimistisissa oloissa ja varmasti kuunnellen, mutta silti todennäköisesti räväkästi. Viime vuonna voimaan astunut uusi alkoholilaki toi panimoteollisuudelle lisää toimintavapautta ja nosti tunnelmia, mutta ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin on edunvalvonta-asioissa silti valmistauduttava huolella ja vauhdilla.

Pakarisen valmiudet ainakin ovat oivat.  Entinen SM-tason yleisurheilija on tottunut sekä räjähtäviin lähtöihin että suunnitelmalliseen, sitkeään etenemiseen. Vuodet edustajana europarlamentissa ja sittemmin pääministerin EU-neuvontantajana ovat puolestaan auttanee rakentamaan sekä verkoston vaikuttajiin että kyvyn omaksua asioita nopeasti. Ja kun tähän päälle lisätään kauppatieteen ja yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnot ja vahva kiinnostus liiketoiminnan kehittämiseen sekä kansallisesti että kansainvälisesti, niin Panimoliiton kevät on ladattu lupaavasti.

Eduskuntavaalien lisäksi Pakarisen välittömällä työlistalla on strategian päivitys, josta aletaan keskustella liiton hallituksen kanssa heti kun työt alkavat. ”Uusi alkoholilaki oli yhden edunvalvontaprosessin päätös”, pohtii Pakarinen. ”Nyt on mietittävä, mikä on jatkossa keskeistä Suomelle ja alalle.”

Yleistilannetta Pakarinen pitää lupaavana. ”Ala on ollut murroksessa, pienpanimoita on syntynyt ja olutkulttuuri monipuolistunut. Lisäksi alkoholittomalla puolella tapahtuu koko ajan paljon. Ilmassa on selvää innostusta uusia mahdollisuuksia kohtaan.”

Suomalaiset juovat tänään innokkaasti kotimaisia juomia ja panimoalalla yrittäjyys on voimissaan. Suomalaispanimoilla on myös vahvat suhteet Eurooppaan, mutta  Pakarinen uskoo, että vielä enemmän on tehtävissä sekä sen eteen, että teollisuutemme näkyy Euroopassa, että vuorovaikutuksen ja oppimisen lisäämiseksi.

Euroopan, yhteiskunnan ja bisneksen lisäksi Pakarisen sydän sykkii urheilulle. Perheen lapset harrastavat pallopelejä, Pakarinen itse juoksee tai käy kuntosalilla neljästi viikossa ja aloittaa ensi vuoden alusta Suomen Urheiluliiton hallituksen jäsenenä.

Ja lopuksi tietenkin: Millaiset juomat maistuvat tulevalle toimitusjohtajalle itselleen?

”Vissyä ja limppareita menee paljon. Myös muut kotimaiset panimotuotteet maistuvat silloin tällöin nautittuna.”

Avainsanat: ,