Mikä muuttuu ravintoloissa ja anniskelussa maaliskuussa 2018?

23.02.2018 | Teksti:

Uusi alkoholilaki toi muutoksia kauppaan 1.1. alkaen, ja myös ravintoloiden happy hour –mainonta vapautui. Toinen tärkeä päivämäärä on 1.3., kun loput alkoholilain muutoksista tulevat voimaan. Ne koskevat erityisesti ravintoloita ja anniskelun pelisääntöjä. Mikä muuttuu? Alla oleva lista ei ole täydellinen, vaan sisältää olennaiset muutokset. Kaikki muutokset näet jutun yhteydessä olevasta linkistä.

1Ravintoloille tulee ulosmyyntioikeus. Ravintolasta voi ostaa kotiin yhtä vahvoja alkoholijuomia kuin ruokakaupoista (max 5,5 %) kello 21 asti. Tähän haetaan aluehallintovirastolta vähittäismyyntilupa anniskeluluvan lisäksi. Ulosmyyntipakkauksen pitää olla suljettu, panimon valmistama pakkaus, eli omia ulosmyyntipakkauksia ravintola ei voi valmistaa.

2. Anniskeluajat vapautuvat. Yli 2,8 % alkoholijuomien anniskelu on sallittu kello 9:stä kello 1.30:een. Anniskeluaikaa voidaan jatkaa sisätiloissa kello 1.30 jälkeen kello 4:ään aluehallintovirastolle tehtävällä ilmoituksella tai tiettyjen juhlapyhien aattoina klo 3:een ilman ilmoitusta. Anniskelua saa jatkaa kello 4:ään ulkotilassa, jos aluehallintovirasto myöntää siihen luvan. Anniskeluaikaa ei voi kuitenkaan jatkaa 1.30 jälkeen yhteisellä anniskelualueella (food court).

3. Ei enää erillisiä keskiolutoikeuksia, vaan ravintolat saavat vapaasti päättää juomavalikoimansa. Anniskelulupien jakamisesta A-, B- ja C-lupiin luovutaan. Tämä tarkoittaa sitä, että aikaisemmin myönnetyllä luvalla, joka on myönnetty korkeintaan 22 % alkoholijuomien myyntiin tai ainoastaan käymisteitse valmistetun korkeintaan 4,7 % alkoholijuomien anniskeluun (ns. B- ja C-luvat) anniskeluoikeus muuttuu automaattisesti 1.3.2018 kattamaan kaikkien alkoholijuomien anniskelun.

4.Uudessa alkoholilaissa ei ole määritelty kerralla anniskeltaville alkoholiannoksille enimmäismäärää. Jatkossa saa siis ostaa kerralla toisenkin juoman ja pöytäseurueelle saa viedä tuopit.

5. Alkoholijuomia saa anniskella myös velaksi, luotolla. Joissakin tilanteissa velaksimyynti voidaan kuitenkin kieltää hyvän tavan vastaisena.

6. Tilaisuuskohtaiset anniskeluluvat ilmoituksella. Ravintola voi toimia vaikka festivaalilla pelkällä ilmoituksella. Tämä edellyttää, että alue on hyväksytty etukäteen anniskelualueeksi alueen omistajan tai haltijan toimesta. Tapahtuma-, kokous- ja juhlatila voidaan tilan tai alueen omistajan tai haltijan hakemuksesta hyväksyä anniskelualueeksi. Tällaisella hyväksytyllä anniskelualueella voi anniskelutoimintaa harjoittaa sellainen toimija, jolla on aikaisemmin myönnetty anniskelulupa.

7. Tapahtumien anniskelualueiden rajat ja säädökset väljenevät. Ravintoloilla voi olla yhteisiä anniskelualueita, esimerkiksi alaikäisiltä kielletyillä festivaaleilla. Nykyisin kullakin ravintolalla on pitänyt olla oma alueensa, eikä toisen alueelle ole saanut juoman kanssa mennä. Jatkossa voisi siis mennä toisesta ravintolasta oluen kanssa naapuriravintolan alueelle.

8. Alaikäisillä, 16 vuotta täyttäneillä, on oikeus anniskella alkoholia vastaavan hoitajan valvonnan alaisena.

9. Urheilutapahtumissa tai konserteissa voi olla oma anniskelualueensa. Anniskelualueeksi voidaan hyväksyä yleinen katsomotila, jos se on varattu yksinomaan 18 vuotta täyttäneille. Aluehallintovirasto voi hyväksyä yleisen katsomotilan tai sen osan anniskelualueeksi.

10. Ei hyvitystä bonuskorteilla. Alkoholijuoman hinnasta annettavan hyvityksen, joka lasketaan alkoholijuomien tai muiden ostojen perusteella, tarjoaminen ja maksaminen on kielletty. Tämä kattaa sekä bonukset että muissa muodoissa tarjottavat edut, kuten esimerkiksi maksutapaedut. Säännöksen tarkoitus on kieltää kaikenlaiset hyvitysjärjestelyt. Säännös estää kaupan tai ravintoloiden kanta-asiakaskorttien tai etuohjelmien yhteydessä tapahtuvan alkoholijuomien myynninedistämisen ostohyvitysten avulla.

Lue koko ohjeistus Valviran sivuilta tästä linkistä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ja Valvira järjestivät yhteistyössä infotilaisuuden alkoholilain kokonaisuudistuksesta 13.2.2018. Linkki taltiointiin.