Sinebrychoffin uusi Off Trade -johtaja Henri Tahvanainen: Laadukkaasti parhaat voittavat

07.03.2018 | Teksti:

Henri Tahvanainen, Sinebrychoffin tuore päivittäistavarakaupan vetäjä, virallisesti Vice President Off Trade, siirtyi taloon Estrellan toimitusjohtajan tuolilta. Mitä muuta yhteistä chipseillä ja panimotuotteilla on kuin usein käyttötilanne?

”Tavallaan suomalainen kulutus polarisoituu. Toisaalta halutaan kuluttaa terveellisesti ja vastuullisesti ja toisaalta halutaan nautintoja. Mutta näitä ei pidä nähdä toisensa poissulkevina asioina, vaan pikemminkin ne kulkevat käsi kädessä. Hyvä ruoka, hyvä juoma ja sosiaalisuus on ajateltava kokonaisuutena”, arvioi Tahvanainen.

Suomen johtavan panimon päivittäistavarakaupan johtoon asettuminen olisi joka tapauksessa ollut kiivastahtinen työrupeama, mutta Tahvanainen sai lisämausteeksi juuri muuttuneen alkoholilain ja sen vaikutukset. Panimotuotteet ovat niin merkittävä osa päivittäistavarakaupan liiketoimintaa ja kilpailu alalla niin kovaa, että tunteet ovat usein pinnassa, erityisesti kun toimintaympäristö muuttuu.

”Tulin alalle suoraan myrskyn silmään. Alkoholilaki muuttui, mutta kun kaupan hyllytila on rajattua, monet miettivät valikoimaansa. Markkinan uusjako on käynnissä.”

Tarjonta kasvaa rajusti, mutta lopulta uusi markkina kehittyy sen mukaan mitä kuluttajat haluavat. ”Kun asiakkaita kuunnellaan, niin laadukkaasti parhaat voittavat”, ennustaa Tahvanainen. ”Mutta samalla on tärkeää, että kauppa ja panimo vastaavat yhdessä kuluttajien toiveisiin monipuolisesti, vastuullisesti ja kannattavasti. Kuluttajia on autettava uuden tarjonnan äärellä.”

Entä millainen on itse mies näiden ajatusten takana. Kysytään sitä näin: ”Millainen on mielestäsi hyvä myyntihenkilö?”

”Kaiken a ja o on luotettavuus, lisäksi on oltava proaktiivisesti läsnä ja uskallettava myös haastaa. Hyvällä myyjällä on aina muitakin argumentteja kuin hinta ja pakkaus.”

Kun työpaikkaa Sinebrychoffilla myytiin Tahvanaiselle, yhtiöllä oli bonusargumentti, jota miehen oli vaikea vastustaa: HIFK. ”Olen kiekkomies henkeen ja vereen sekä HIFK-fani. Yhtiön vahva suhde lempiseuraani kyllä tuki omaa päätöstäni”, hän myhäilee.

Entä millaista olutta itsekin jääkiekkoa harrastuksenaa pelaava Tahvanainen juo pelin tai saunan päälle?

”IPAa ja APAa! KOFF APA tai pian kauppaan tuleva Karhun Ruis IPA ovat suosikkejani.”

Teksti: Jaakko Tapaninen
Kuva: Petri Juntunen