Vähemmän muovia – muovipillit ja -kannet historiaan

15.06.2021 | Teksti:

Muovi vähenee Sinebrychoffin pakkauksissa tasaista tahtia ja tuleva EU:n muovidirektiivi kiihdyttää tahtia. Direktiivillä pyritään vähentämään muovin ympäristövaikutuksia. Kesän jälkeen Sinebrychoffin valikoimassa ei enää ole muovisia pillejä ja pian perässä seuraavat muovikannet.

EU on toteuttamassa suuren muovidirektiivin, joka kulkee myös nimellä SUP-direktiivi (Single-Use Plastic). Muovi on hyvä raaka-aine juomien pakkaamiseen ja kuljetukseen, mutta muovi on ongelmallinen päätyessään roskana luontoon. Siksi direktiivi ohjaakin vähentämään turhan muovin käyttöä, lisäämään tietoisuutta muovia sisältävistä tuotteista ja tehostamaan muovin kierrätystä. Suomessa direktiivin vaikutukset juomaliiketoimintaan ovat jonkin verran pienempiä kuin useissa muissa Euroopan maissa. Tästä voimme kiittää jo 70-luvulta toiminnassa ollutta pullojen pantillista takaisinkeräystä sekä maamme toimivia jäte- ja kierrätysjärjestelmiä.

Direktiivillä tulee kuitenkin olemaan vaikutusta myös juomien myyntiin. Direktiivi tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden miettiä, miten juomien myynnistä syntyvät jätteet voidaan parhaiten käsitellä vastuullisesti. Sinebrychoff onkin jo valmistautunut direktiivin voimaantuloon, sillä sen odotetaan astuvan voimaan kesällä. Jotta direktiivin vaikutukset eivät tule yllätyksenä, ohessa lyhyt kooste juomapakkauksien ja mukien osalta.

MUOVIPILLIT

Direktiivi kieltää useiden muiden muovisten kertakäyttötarvikkeiden ohella myös muoviset pillit. Sinebrychoff tarjoaa asiakkailleen tilalle paperisia pillejä, joiden ympäristövaikutus on pienempi.

MUOVIKANNET

Myös juomamukien muoviset kannet jäävät historiaan syksymmällä. Tilalle tulee kuitukansi, jossa ei ole muovia. Sinebrychoffin kuitukannet sopivat sekä 0,33 litran, 0,4 litran että 0,5 litran mukeihin.

SISÄLTÄÄ MUOVIA -MERKINTÄ

Direktiivin edellyttämä ’Sisältää muovia’ -merkintä näkyy myös Huhtamäen toimittamissa uudistuneissa Coca-Cola-mukeissa. Näissä kartonkimukeissa on ohut muovipinnoite, mutta mukit voidaan kierrättää kartonkikierrätyksessä.  Siksi Coca-Cola-mukeissa näkyy ’Sisältää muovia’ -merkintä sekä myös muistutus siitä, että mukit voi kierrättää. Mukit ovat jatkossa punaisten sijaan valkoiset koko Euroopassa.

PET-PULLOJEN MATERIAALI

EU edellyttää, että muovisissa juomapulloissa käytetään enenevässä määrin kierrätettyä muovia ensiömuovin sijasta. Vuonna 2025 pulloissa on oltava vähintään 25 % kierrätettyä muovia. Sinebrychoff on jo vuodesta 2013 käyttänyt Coca-Colan juomien pulloissa kierrätettyä muovia. Puolen litran Coca-Cola, Coca-Cola Zero Sugar, Fanta ja Sprite pulloissa on 50 % kierrätettyä muovia. Bonaqua ja FuzeTea -pullot on kokonaan tehty kierrätetystä muovista. Kaikissa 1,5 litran pulloissa kierrätettyä muovia on 25 %.

PULLOJEN TAKAISINKERÄYS

Direktiivi edellyttää, että 90% juomapulloista kerätään takaisin vuoteen 2029 mennessä. Suomessa tämä toteutuu jo nyt Sinebrychoffin, muiden juomayhtiöiden ja kaupan ylläpitämän PALPAn järjestelmän kautta. Kannustamme kuitenkin kaikkia palauttamaan juomapullot aktiivisesti kierrätykseen, ja siksi Coca-Colan juomien etiketeissä alkaa näkyä ystävällinen muistutus ’Kierrätä minut, en ole roska’ panttimerkinnän lisäksi.

Tärkeintä on, että vaikka muovia vielä on, se kiertää oikein eikä päädy vääriin paikkoihin! Pidetään yhdessä huolta ympäristöstämme.

Pohjoismaiden vanhin panimo ja Suomen vanhin elintarvikealan yritys Sinebrychoff on valmistanut juomansa vuoden alusta 100 % uusiutuvalla energialla. Nyt loputkin vähäiset päästöt on kompensoitu ja se tekee juomanvalmistuksesta täysin hiilineutraalia – ensimmäisenä suurista panimoista Suomessa.

Lue lisää Sinebrychoffin kestävän kehityksen edistysaskelista ja hiilineutraalista juomanvalmistuksestamme: https://www.sinebrychoff.fi/newsroom/sinebrychoffista-hiilineutraali-panimo-ja-maailman-ensimmainen-hiilineutraalisti-coca-colaa-valmistava/