Sinebrychoffilta Itämeri-ystävällinen Jouluolut

01.09.2016 | Teksti:

Suomen suosituin Jouluolut on tänä vuonna Itämeri-ystävällinen. Jouluolut tulee Hattulasta Juha-Pekka Honkasaaren tilalta. Hänen tilansa valittiin Viking Malt –mallastamon auditoimista mallasohran sopimusviljelytiloista, ja mallasohran matkan voi jäljittää Jouluoluessa pellolta itse valmiiseen tuotteeseen.  Sinebrychoff on sitoutunut Itämeren hyvinvointiin ja allekirjoittanut Elävä Itämeri –säätiön BSAG:n kanssa Itämeri-sitoumuksen jo vuonna 2014.

”Sinebrychoffin oluen tuotanto on riippuvainen luonnosta saatavista raaka-aineista: puhtaasta vedestä ja suomalaisesta ohramaltaasta. Vuonna 2014 tekemämme sitoumus BSAG:lle koskee vedenkäytön tehokkuuden kehittämistä, oluen valmistuksessa syntyvän hiilidioksidin talteenottoa sekä Itämeri-näkökulman ottamista mukaan tila-auditointeihin, jotka toteuttaa niin ikään Itämeri-sitoumuksen tehnyt mallastoimittajamme Viking Malt. Tila-auditoinneilla varmistetaan ketjun tuoteturvallisuus ja edistetään hyviä viljelykäytäntöjä, joilla voidaan vähentää ympäristökuormitusta ja suojella vesistöjä”, kertoo pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska.

Jouluoluen 30. vuosi

Sinebrychoffin Jouluolut pääsee suomalaisten juhlapöytiin jo 30. kerran. Tämän vuoden Jouluolut on Keravalla jo keitetty, ja se on parhaillaan käymiskattiloissa. Pullotus tehdään maanantaina 12.9. ja myynti alkaa 21.9.

Sinebrychoff Jouluolut IV pulloJouluolut on pantu Harbinger-mallasohrasta, joka tulee Juha-Pekka Honkasaaren (kuvassa ylhäällä vaimonsa Johanna Mälkiän kanssa) Itämeri-ystävälliseltä tilalta Katinalan kylästä Hattulasta. Mallasohra on luonnollisesti viime vuoden satoa tämän vuoden puintien ollessa parhaillaan loppusuoralla. Honkasaaren tilan ohra täytti auditoinneissa kaikki Sinebrychoffin yhdessä BSAG:n ja Viking Maltin kanssa asettamat vaatimukset.

”Itämeri-ystävällistä olutta varten tarkastetut ravinnetaseet olivat hyvät, viljelyssä on kerääjäkasveja ja tulvaherkille lohkoille on perustettu suojavyöhykkeet. Kasvukunnon parantuessa ja ylimääräisten ravinteiden käyttötarpeen pienentyessä voittavat sekä viljelijä että Itämeri,” kertoo projektikoordinaattori Kaisa Riiko BSAG:sta.

”Tuntuu mukavalta saada oman tilan nimi Jouluoluen kaulaetikettiin ja pakkauksiin. Olut on ekologinen tuote ja arvostan sitä, että Sinebrychoff haluaa nostaa esiin oluen koko tuotantoketjun. Maassamme on yli 1000 mallasohran viljelijää. Viljelijöiden tavoitteena on tuottaa entistä laadukkaampaa ohraa mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittaen, mikä on tärkeää viljelyn jatkuvuuden kannalta. Suomessa tuotetun mallasohran korkea laatu takaa sen, että saamme jatkossakin kotimaisesta ohrasta valmistettua olutta”, Juha-Pekka Honkasaari toteaa.

”Mallasohran laatuvaatimukset ovat korkeat. Huolimatta viime vuoden sateisesta ja kylmästä alkukesästä, Katinalan mallasohra oli laadultaan korkealuokkaista. Mallasohrasadossa proteiinit olivat toivotulla tasolla sekä itävyys hyvä”, kertoo Viking Maltin viljan hankintapäällikkö Sanna Kivelä.