Olutmestarin Export Pils osui maaliinsa

14.03.2016 | Teksti:

Suomen Olutmestariksi lokakuussa valittu Antti Peltonen suunnitteli suodattamattoman Olutmestarin Export Pils -oluen yhdessä Sinebrychoffin kanssa. Olutta myydään hanatuotteena laajan valikoiman olutravintoloissa kautta maan kevät-kesäsesongin ajan. Pils on perinteinen oluttyyli, mutta suodattamattomana kuitenkin harvinainen uutuustuotteiden laji.

”Export Pils on vaalea, suodattamaton täysmallasolut, jossa on vahva saksalainen humalointi. Kyseessä on raikas ja rapsakka – muttei liian kuiva – kesäjuoma, jossa on humalointinsa myötä hieman ruohomainen maku. Oluessa on käytetty vain yhtä mallasta ja yhtä humalaa – Hallertau Tradition –humalaa ja Pilsner-mallasta – pidetään pils yksinkertaisena esikuviensa tapaan,” Antti Peltonen (kuvassa oikealla) kuvailee.

Alkoholiprosentti Suomen Olutmestarin pilsissä on 5,6 %, mikä on Export Pilsille tyypillinen vahvuus. Pils-olut kuulostaa suoraviivaiselta, mutta sen valmistuksessa on omat niksinsä. Olutmestarin Export Pils on valmistettu tinkimättömästi saksalaisten esikuviensa tapaan, kaikkien ”pils-taiteen” vaatimusten mukaisesti.

”Pils käy hyvin matalassa lämpötilassa, alhaisimmillaan noin neljässä asteessa, millä estetään oluttyyppiin kuulumaton hedelmäisyys. Perinteiseen tyyliin myös kuuluu, että pilsin varastokäyminen on hyvin pitkä, jopa viisi-kuusi viikkoa,” Sinebrychoffin oluiden kehityspäällikkö Heikki Vuokko (kuvassa vasemmalla) kertoo.Olutmestarin_EXPORTPILS_Emblem_55x70mm_AINEISTO_hires

Sekä Antti että Heikki jännittivät loppuun saakka, miten pils onnistuu – lopputulosta ei maistamatta voi tietää varsinkin kun pilsin valmistus ei ole helppoa. Helpotuksen huokaus vaihtui leveäksi hymyksi ja onnelliseksi kilistelyksi, kun molemmat tekijät pitivät lopputulosta täytenä kymppinä. Samanlaisia arvioita antoivat myös ensimmäiset oluen arvioijat ja bloggaajat.

Pils on hyvin moneen taipuva oluttyyppi, joka maistuu niin salaattien kuin liharuokien kanssa. Pils on myös pitkään jatkuneen IPA-trendin jälkeen noussut suosituksi oluttyypiksi.

Kyseessä on neljäs kerta, kun Sinebrychoffin järjestämän Suomen Olutmestari –kilpailun voittaja saa suunnitella oman oluen kesäsesonkiin. Edelliset Suomen Olutmestarin oluet, Mirva Kylmäkorven IPA777, Juha Sorsan Suomen Olutmestarin Vehnä ja Jani Suomalaisen Olutmestarin Bärliineri maistuivat hyvin kuluttajille ja menestyivät myös olutasiantuntijoidenkin arvioissa.

Suomen Olutmestari -finaali järjestetään vuosittain lokakuussa, suomalaisen oluen päivän ja Sinebrychoffin syntymäpäivän 13.10. tienoilla.  Olutmestarin on hallittava sekä oluttietous että erilaisten oluttyyppien tarjoilu omaan persoonalliseen tyyliinsä, ja hän osaa suositella oluita sekä nautiskeluun että ruoan kanssa. Oluen oikealla tarjoilulla halutaan kiinnittää huomiota kokonaisvaltaiseen olutelämykseen.

Ravintolat, mistä Olutmestarin Export Pilsiä saatavilla alkuvaiheessa, löytyvät osoitteesta: www.houseofbeer.fi/mestarillinen-makunautinto/

facebook.com/suomenolutmestari