Olut – joulupöydän paras juoma

02.12.2022 | Teksti:

Suomalainen jouluateria on kehittynyt vuosisatojen aikana yhdessä suomalaisen oluen kanssa, ja siksi olut onkin luontevin ruokajuoma jouluherkkujen kanssa tarjottavaksi. Suomalainen joulupöytäkin on ajan ja trendien muuttuessa kehittynyt ja uusiin joulun suosikkiruokiin löytyy varmasti sopiva olut – myös alkoholittomana. Suositukset toimivat niin ravintolassa kuin kotonakin.

Suomessa eivät rypäleet kasva, sanotaan,  mikä liittyy juuri suomalaisen olutkulttuurin kiinteään yhteyteen jouluisen pitopöydän perinteisiin ruokiin. Suomessa on aina pantu olutta ja se on ollut luontevin makupari jouluruokien kanssa.

Kinkku – Suomalaisen joulupöydän keskellä on yhä usein kinkku, vaikka sen suosio onkin laskussa. Kinkun kanssa kannattaa tarjoilla esimerkiksi KOFF Jouluolutta, Brooklyn Lageria tai Karhu Speltti IPA:a.

Laatikot – Joululaatikoista löytyy yhä lanttua, porkkanaa, maksaa – mutta nykyään myös bataattia. Kaikkien näiden kanssa voit nauttia lager-olutta, mikä ei hallitse laatikoita liikaa – kokeile esimerkiksi KOFFia tai Karhu Platinaa.

Joulukalat ja mäti – Kalat joulupöydässä ovat yhtä aikaa perinteinen ja moderni ruokalaji, niiden suosio vain kasvaa. Kalojen kanssa maistuvat muun muassa Kronenbourg Blanc -vehnäolut kevyet vaaleat lagerit kuten KOFF  ja Karhu – tai savukalojen kanssa Grimbergen Blondea!

Kalkkuna – Kalkkunasta on tullut yhä suositumpi jouluruoka. Kinkkua kevyemmän, vaalean kalkkunan kanssa sopivat hienosti Brooklyn Defender IPA ja Karhu Speltti IPA. Myös kevyemmät lagerit sopivat kalkkunan kaveriksi.

Salaatit – Raskaampien ruokien ohella moni valmistaa joulupöytään kevyempiä salaatteja, kuten vaikkapa waldorfin salaatin. Salaattien kanssa toimivat kevyemmät, hedelmäisemmät oluet. Rohkeampi yhdistää salaattiin Brooklyn Bel Air  -hapanoluen, mutta hienosti toimivat myös Kronenbourg Blanc tai KOFF-lager.

Mausteinen 1819-juhlaolut toimii vaikka savukalojen kanssa.

Rosolli – Yksi perinteisimmistä jouluruoista – ehkä muulloin harvinaisin – on etikkainen rosollimme. Belgialaisessa Grimbergen Blondessa on tarpeeksi mausteisuutta ja alkoholia rosollin kaveriksi. Kokeile myös matala-alkoholista KOFF Saison IPA -olutta.

Juustot – Juustoja on joulun aikaan tarjolla niin varsinaisessa joulupöydässä kuin vaikkapa iltaherkuttelussa. Kokeile eri juustoja eri oluiden kanssa rohkeasti, ota mukaan vaikka Grimbergen  Blonde, Sinebrychoff Porter, Grimbergen Double-Ambre ja vahvemmin humaloidut oluet kuten Karhu Speltti IPA tai Brooklyn East India Pale Ale.

Joulutortut, piparit, suklaa, makeiset – Joulu on herkuttelun aikaa ja moni voi yllättyä, kuinka hyvin olut sopii myös makeisten ja jälkiruokien kanssa. KOFF Laku Porterin kevyt lakritsaisuus tekee siitä hyvän jälkiruokaoluen. Suklaisten jälkiruokien kanssa luontevin olut on KOFF Porter – kerrassaan huikea yhdistelmä. Myös Grimbergen Double-Ambre on hyvä jälkiruokien kaveri.

Kokeile rohkeasti eri yhdistelmiä! Toisaalta, jos haluat tarjota vain yhtä olutta joulupöydässä, siihen soveltuu parhaiten KOFF Jouluolut, jonka tumma paahteisuus sopii suomalaisten jouluruokien kanssa kattavasti. Alkoholittomat Crisp Vaalea Lager, Tumma lager ja vehnä, sekä Kronenbourg Blanc 0,5 % ja Brooklyn Special Effect 0,4 % toimivat myös hienosti jouluruokien palan painikkeena.

Nautitaan joulusta ja sen antimista kohtuudella, hyvää joulua kaikille!