Hyvä pilsner on kuin hyvä western, sanoo Brooklyn Breweryn Garrett Oliver

18.03.2022 | Teksti:

Brooklyn Pilsner 4,6% -olut rantautuu Suomeen vuoden 2022 aikana yhtenä ensimmäisistä maista USA:n jälkeen. Panimomestari Garrett Oliverin mukaan pilsnerbuumi kertoo siitä, että ihmiset haluavat nauttia oluesta taas yhdessä. Myös IPA-oluet voivat hyvin ja kehittyvät. Katso myös Garrettin video jutun lopusta.

Pandemia alkaa väistyä myös New Yorkissa. Garrett muistelee vuoden takaista aikaa, kun ainoat ihmiskontaktit olivat satunnaiset kadulla, kolmen metrin päästä huudellut tervehdykset, eikä rokotuksiakaan ollut vielä kaikilla. Nyt tilanne alkaa helpottua ja elämä New Yorkissa ja Brooklyn-panimossa palata normaaliin.

”Itse olen tehnyt paljon ruokaa kuten aina, mutta korona-aikaan erityisesti ruoantähteistä. Pandemian aikana ei ravintoloissa voinut käydä, joten luovaa ruoanlaittoa on tullut harrastettua. Moni on jo kysellyt kirjaa oluen ja jämäruoan yhdistämisestä, ehkä se vielä syntyykin”, Garrett nauraa.

Garrett kertoo, että New Yorkin olutpiireissä ennen pandemiaa alkoi hazy IPA – eli suodattamaton India Pale Ale -oluttyyli – olla jo yliedustettuna. Jos koronasta syntyi olutskeneen jotain hyvää, on se oluttyylien laajempi kirjo. Panimoilla on ollut aikaa miettiä ja kehittää vaihtoehtoja. Ravintolatkin haluavat nyt avatessaan hanavalikoimaan vaihtelua.

Tähän liittyy myös Sinebrychoffin valikoimaan 2022 tuleva Brooklyn Pilsner, joka on raikas ja rapsakka Pale Helles Lager -tyylinen olut. Suomeen kyseinen olut tulee yhtenä ensimmäisenä USA:n ulkopuolisena maana.

”Ihmiset haluavat nyt hyvän oluen, jota he voivat nauttia yhdessä ystäviensä kanssa, ihan rauhassa ja pitkään. Pilsner on yksi parhaista pubioluttyyleistä maailmassa. Ja nythän me odotamme anniskelusektorin laajaa aukeamista normaaliin. Suomessa selvästi ymmärretään hyvän päälle, kun saatte pilsimme ensimmäisten joukossa. Pilsner on myös oluttyyli, jonka useimmat jututtamani panimomestarit haluavat tehdä hyvin”, Garrett sanoo.

Garrett vertaa pilsneriä oluttyylinä James Bond -elokuvaan tai lännenelokuvaan, katsoja osaa ennustaa aika tarkkaan, miten juttu etenee, mutta ilahtuu aina, kun se on tehty hyvällä tyylillä. Pilsneriin ei voi piilottaa mitään.

Pilsnerin lisäksi Garrett näkee matala-alkoholisten oluiden olevan trendien aallonharjalla. Sama ilmiöhän on käynnissä Suomessakin, myös Sinebrychoff julkaisee keväällä peräti kaksi matala-alkoholista olutta valikoimaansa, KOFF Light 3,5% ja Karhu Vaalea Lager 2,8 % -oluet. Garrett lupaa myös, että Suomessakin erittäin suositut ja arvostetut Brooklynin alkoholittomat oluet saavat jatkoa uusien oluttyylien myötä. Nythän Brooklyn Special Effects 0,4% löytyy Suomessakin jo Hoppy Lager ja IPA -tyyleinä.

Vaikka sameahkot, hedelmäiset IPA-oluet ovat olleet viime vuosien IPA-tyylin suosikkeja, myös IPA:t jatkavat kehittymistään. Garrett ennustaakin, että lähitulevaisuudessa nähdään paljon uusia IPA-tyylejä.

”Olutala on myös hieman kuin muotiala, trendit muuttuvat nopeasti. Kuluttajien toiveet pandemian jälkeen ravintoloiden auetessa voivat heijastua oluttyyleihin nopeastikin. Uskon kuitenkin, että West Coast -tyyliset IPA:t jatkavat suosiotaan vielä”, Garrett arvioi.

Sinebrychoffin valikoimassa on Brooklyniltä kevät-kesällä 2022 kaksi vahvempaa IPA-olutta, Brooklyn Defender IPA 5,5%, Brooklyn East India Pale Ale 6,9% ja alkoholiton Special Effects IPA 0,4%. Syksyllä Brooklynin IPA-valikoima laajenee taas sekä pullo-, että kausihanavalikoimassa.

Vastuullisuus on aihe, joka on läsnä panimoteollisuudessa myös alkoholittomien tai matala-alkoholisten oluiden lisäksi ympäristötekemisenä entistä kiinteämmin. Sinebrychoffista tuli hiilineutraali panimo 2021 ja Garrett kertoo, että myös Brooklyn Brewery on satsannut muun muassa tuulivoimaan ja kierrätykseen – mm. hukkaleivän käytössä oluenvalmistuksessa.

Sinebrychoff on tuonut Brooklyn Breweryn oluita Suomeen jo vuodesta 2006 ja yhteistyö vain syvenee. Garrett Oliver käväisi Suomessa viimeksi 2018 ja odottaa jo paluuta Suomeen – tällä kertaa keskikesällä.

”En ole vielä kokenut keskiyön aurinkoa, sen haluan kokea. Savusaunassa ja avannossa on tullut jo käytyä, toivotaan, että pääsen pian kokemaan myös kesäisemmän Suomen”, Garrett sanoo.

Jutussa käytetyt kuvat ovat Garrettin viimeisimmältä Helsinki-vierailulta vuodelta 2018.