Uusi alkoholilaki toi sekä ihmetystä että innostusta

26.02.2019 | Teksti:

Ensimmäinen vuosi uutta alkoholilakia on ollut hämmästystä täynnä. Kauppa ja teollisuus ovat katselleet epäuskoisina kaupan hyllyjä, jonne on yritettu tunkea sadoittain uusia tuotteita, vaikka kokonaismarkkina ei ole kasvanut. Olutkulttuurin kannalta runsaus on tietenkin odotettua ja myönteistä, mutta aiheuttaa jatkuvaa päänvaivaa niille, jotka vastaavat valikoimista.

Toinen osoite, jossa on varmasti hieman ihmetelty, ovat ne joka lain valmistelun aikaan laskivat sen syöksevän koko maan turmioon. Edes lämmin kesä ei saanut suomalaisia villiintymään ylettömään oluenjuontiin, vaikka valikoima vahvistui sekä määrässä että prosenteissa mitattuna.

”Sinebrychoffilla iloitsemme siitä, että olemme suurten muutosten vuoden jälkeen edelleen olutkategorian ykköstoimija”, kertoo yhtiön päivittäistavarakaupasta vastaava johtaja Henri Tahvanainen.

”Meilläkin toki valikoima kasvoi. Heti viime vuoden alusta toimme markkinoille 5,3 prosentin Karhun ja kohta perään Karhu Ruis IPA:n ja vielä syksyllä Karhu Speltti IPA:n. Kaikki otettiin hyvin vastaan.”

Käytännössä elämä uuden alkoholilain kanssa on tarkoittanut entistä määrätietoisempaa yhteistyötä kaupan kanssa. Sinebrychoffin tuoteryhmähallinnan ja markkinoinnin ammattilaiset ova työskennelleet tiiviisti kaupan kanssa auttaakseen rakentamaan niin kuluttajalähtöistä valikoimaa kuin mahdollista. Molemmille, sekä kaupalle että teollisuudelle, on tärkeää näyttää, että uudessa tilanteessa tuetaan parasta mahdollista olutkulttuuria, johon kuuluvat yhtä lailla niin Suomen suurimman toimijan kuin pienpanimoidenkin tuotteet.

Sinebrychoffin 200-vuotisjuhla tulee näkymään vuoden aikana monin tavoin, ennen kaikkea KOFF-merkin kautta. Perinteinen punainen tölkki saa uuden, toki tunnistettavan mutta hieman teroitetun ilmeen. Todellinen uutuus on KOFF-merkillä lanseerattava lonkero.

”Hieman kieli poskessa voisi sanoa, että anteeksi suomalaiset, meiltä meni 200 vuotta tehdä tämä lonkero, mutta tätä kannatti kyllä odottaa”, myhäilee Tahvanainen.