Uuden alkoholilain lausuntokierros päättyi: missä nyt mennään?

13.02.2017 | Teksti:

Uuden valmisteilla olevan alkoholilain lausuntokierros päättyi 16.1.2017. Sinebrychoff antoi Sosiaali- ja terveysministeriölle jätetyssä lausunnossaan tukensa Sipilän hallituksen keväällä 2016 ilmoittamalle kannalle, jonka mukaan alkoholilainsäädäntöä vapautetaan paikoin liberaalimpaan suuntaan.

“Me Sinebrychoffilla uskomme, että tuleva 5,5 % raja sekä muut liberalisoinnit antavat uusia mahdollisuuksia luoda Suomeen tervettä, makuihin ja maistelukulttuuriin perustuvaa juoma- ja ruokakulttuuria sekä arvoa alalle”, kertoo Sinebrychoffin toimitusjohtaja Pekka Tiainen (kuvassa).

Lausunnossaan Sinebrychoff pyysi ministeriötä muuttamaan ensimmäistä, lain tarkoitusta koskevaa pykälää. Uudessa muodossa siihen kirjattaisiin lain olevan pääasiallinen keino rajoittaa ja valvoa alkoholipitoisiin aineisiin liittyvää elinkeinotoimintaa. Ehdotettu uusi teksti on kuitenkin kirjattu perusoikeuksien ja elinkeinon harjoittamisen kannalta liian laajaksi.

“Koska Suomessa 10 % juo yli puolet kaikesta alkoholista, tulisi pykälään kirjata tavoitteeksi alkoholin suurkulutuksen ja väärinkäytön estäminen ja vähentäminen”, Tiainen sanoo.

“Päivittäistavarakauppapuolella tulisi puolestaan purkaa säännös, jonka mukaan ilmoitettujen hintakampanjoiden tulee kestää vähintään kaksi kuukautta. Nythän 2 kuukauden sääntö on lisännyt ja pidentänyt tarjouskampanjoita entisestään, laskenut hintoja ja luonut vakiintuneen hintatason erityisesti 24 tölkin monipakkauksille, mikä ei ole terveyspoliittisesti eikä elinkeinopoliittisesti viisasta.”

Ajankohtaisen Kolmosen haastattelussa tammikuussa Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa muistutti, että lain valmistelun taustalla ei ole pelkästään ministeriön tai hallituksen esitys, vaan vahva työ eduskuntaryhmissä, joissa asioista on jo äänestetty ja linjauksia otettu. “Se on tietysti jämerä pohja. Siksi on toivottavaa, että tästä eteenpäin laki menisi mahdollisimman ripeästi eteenpäin.”

Tiainen on samoilla linjoilla. “Suomalaiset ovat hyvällä keski-eurooppalaisella tiellä alkoholin käytössään ja uskon, että Suomen kansa on valmis ottamaan lakiluonnoksen vapautukset vastaan vastuullisella tavalla. Toivonkin, että lakiesitys käsiteltäisiin eduskunnassa mahdollisimman pian ja että se astuisi voimaan viimeistään tulevana syksynä.

Lausuntokierroksen jälkeen esitys viimeistellään ja se toimitetaan lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi. Tämän jälkeen hallituksen esitys uudeksi alkoholilaiksi annetaan eduskunnalle. Lain voimaantulo ratkaistaan eduskuntakäsittelyn aikana.