Suomen Olutmestari 2014 Juha Sorsa loi yhdessä ­Sinebrychoffin Heikki Vuokon kanssa vehnäoluen

15.04.2014 | Teksti:

Tammikuun lopussa pantu olut on rungoltaan klassinen vehnä- ja ohramaltaan yhdistelmä suhteessa 50/50. Saksalaisen esikuvan suuntaan oluen aromeita vie hiivakanta ja katkerohumalointiin käytettiin klassiseen tyyliin Saazeria.

”Villi korttimme on Smaragd-humala, jota onnistuimme keräämään maailmalta sata kiloa. Testasimme neljä eri aromihumalointia, ja Smaragdilla saimme aikaan sellaisen lopputuloksen, jota toivoin”, Sorsa kertoo.

Lopputulos kunnioittaa saksalaisen vehnäoluen perinnettä. Humalointi ei peitä alleen käymisaromeita, joiden ansiosta oluessa aistii neilikkaa ja banaania. Katkerovahvuus on kuitenkin tavanomaista korkeampi, 26 EBUa, ja se leikkaa hieman vehnäoluen makeutta.

”Humalointi kuivattaa hieman oluen loppua, ja sen myötä oluesta tulee raikas ja juotava”, Sorsa kuvailee.
Hän nauttisi vehnäoluensa mieluiten mausteisen ruoan kera.

”Possu tai kana, miksei perinteinen Bratwurst tai Weisswurstkin olisivat vehnäoluen parhaita makupareja”, sommelierin taidoillaan Olutmestari-kilpailun tuomariston hurmannut Sorsa makustelee.

Ensimaistiaiset Suomen Olutmestarin vehnäoluesta saadaan HOK-Elannon Oluthuoneissa maaliskuussa. Huhtikuun alusta lähtien 5,8-prosenttinen olut on saatavilla noin 150 muussa olutravintolassa kautta maan.

Avainsanat: ,