St. Patrick’s Day – vuoden ystävällisin päivä

12.03.2015 | Teksti:

Irlannin kansallispyhimykselle omistettu Pyhän Patrickin päivä 17.3. on irlantilaisten kansallinen juhlapäivä ja maailman suurin ravintolatapahtuma. St Patrick’s Dayn vietto on yleistynyt myös Suomessa.

Guinness vaahtoaa Pyhän Patrickin kunniaksi noin 200 000 ravintolassa, noin sadassa maassa. Juhlapäivän aikana nautitaan 10 – 15 miljoonaa tuoppia Guinnessia. Dublinissa juhlinta kestää neljä päivää. Kymmenet miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa juhlivat päivää. 2013 laskettiin tapahtumaan osallistuvia olleen noin 70 miljoonaa.

Perimätiedon mukaan Patrick syntyi noin vuonna 390 Walesissa ja joutui 16-vuotiaana orjaksi Irlantiin.  Hänen oikea nimensä oli Maewyn Succat. Hän oppi keltin kielen ja ammensi pakanallisissa oloissa voimia kristinuskosta. Kuuden vuoden kuluttua Patrick pakeni Eurooppaan ja opiskeli luostarissa papiksi. Paavi Celestine vihki hänet piispaksi ja lähetti käännytystyöhön Irlantiin noin vuonna 432. Patrick perusti kirkkoja ja luostareita, vihki satoja pappeja ja hävitti pakanauskonnot sekä tarinan mukaan myös käärmeet Irlannista. Pyhän Patrickin hauta on Downpatrickin katedraalissa Pohjois-Irlannissa.

Suomessa Pyhän Patrickin päivää ja olutta juhlistetaan kymmenissä irlantilaispubeissa – ja myös Suomessa juuri Guinness on päivän suosituin juoma. Suomessa Guinness on Sinebrychoffin valikoimassa.

Guinness on erinomainen ruokajuoma ja reseptien ainesosa. Guinness- ja muita olutreseptejä löydät osoitteesta www.houseofbeer.fi tai Facebookistawww.facebook.com/olutjaruoka.

Donal Denham Ambassador of Ireland photo by Akifoto480

Céad míle fáilte, chairde na h’Éireann agus beannachtai na Féile Pádraig oraibh! 

Eli satatuhatta tervehdystä sinulle Irlannin ystävä ja oikein hyvää Pyhän Patrickin päivää!

Toivon, että nautit Irlannin mauista täällä Suomessa juhlistaaksesi kansallispäiväämme, jota vietetään kaikkialla maailmassa 17. maaliskuuta. Ei välttämättä tarvitse olla irlantilainen, tai edes irlantilaista sukujuurta juhlistaakseen Pyhän Patrickin päivää. Me toivotamme kaikki ystävät tervetulleiksi mukaan joukkoomme. Myös sinut!

Minulle henkilökohtaisesti on aina ilo nostaa tuoppi tummaa olutta isoisäni ja iso-isoisäni kunniaksi, jotka molemmat aikanaan työskentelivät St. James Gaten panimossa Liffey-joen varrella Dublinissa… J

– ja jos nautit alkoholia, teethän se kohtuudella!

Dónal Denham
Irlannin Suomen suurlähettiläs
Helsinki