Sinebrychoffin panimomestari Saara Pöyri kehittää entistäkin parempia oluita.
30.05.2014 | Teksti: Minna huuhka
Olet Suomen Panimomestariyhdistyksen tuore puheenjohtaja, onnittelut! Millaisia ajatuksia sinulla on suomalaisesta olutkulttuurista?
Viime vuosina olutkulttuuri on laajentunut paljon. Mutta vielä on paljon tehtävää, että laajat massat löytävät oluiden monipuolisuuden.
Miten sinusta tuli panimomestari?
Päädyin Sinebrychoffille aluksi tutkijaksi, mutta tuotekehittely tempaisi mukaansa. Valmistuin vuosi sitten Kööpenhaminan skandinavialaisesta panimomestarikoulusta.
Millaisia oluita olet ollut tekemässä?
Ensimmäinen olueni oli gluteeniton olut, Light Beer ja toinen oli KOFF Lite, olut jossa on vähemmän hiilihydraatteja. Sittemmin olen ollut mukana suunnittelemassa esimerkiksi KOFF Surfer -olutta, Nikolai-vuosioluita ja Karhu Korpisavu -olutta. Ensi syksynä on tulossa taas uusi olut: Irish Red Ale, joka on juuri minun makuuni.
Miten uusi oluttuote syntyy?
Ensin mietitään, kenelle olutta halutaan tehdä. Onko kyseessä tavallinen janonsammutus vai halutaanko esimerkiksi haastavampi nautinto-olut harrastajille? Sitten valitaan raaka-ainepohja, josta valmistetaan laboratoriossa koe-eriä. Olutta maistellaan ja tarvittaessa reseptiä muokataan haluttuun suuntaan. Kun säädöt alkavat olla kohdillaan, tuotetta maistatetaan kuluttajilla. Viimeisten hienosäätöjen jälkeen olut voidaan ottaa tuotantoon ja loppu onkin sitten markkinointiosaston heiniä.
Miten ja mistä hyvää olutta tehdään? Millainen merkitys vedellä on?
Sopivista raaka-aineista. Suomessa käytetään puhdasta kotimaista ohraa. Oluttyyppi määrittelee, millaista hiivaa käytetään. Kolmas tärkeä raaka-aine on humala, joka tuo olueen makua ja parantaa sen säilyvyyttä. Käymisprosessin pitää olla hallittu: lämpötilan on oltava juuri oikea, että haluttu lopputulos syntyy. Puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää, ettei olueen esimerkiksi päädy virhemakuja. Suomalainen vesijohtovesi on niin laadukasta, että sitä voi sellaisenaan käyttää oluen valmistukseen.
Mistä tietää, ettei olut ole kunnossa?
Yleisimmät virheet oluessa johtuvat mikrobeista. Näitä virheitä voi olla epämiellyttävä tuoksu tai normaalisti kirkkaan oluen sameus. Olut on myös herkkä valolle, siksi se pullotetaan ruskeaan pulloon tai valoa läpäisemättömään tölkkiin. Valo aiheuttaa olueen pahan maun. Mutta pitää muistaa että joissain oluissa niin sameus, voimakas tuoksu kuin valon makukin ovat haluttuja ominaisuuksia.
Millaisesta oluesta itse pidät? Onko sinulla aloittelijalle jotain pientä vinkkiä?
Pidän hedelmäisistä ja pehmeistä oluista. Minulla on viehtymys ale-tyyppisiin oluihin. Tykkään kovasti myös tummista portteri-tyyppisistä oluista, joita käytän myös ruoanlaitossa ja leivonnassa. Sinebrychoff Porter sopii hyvin esimerkiksi suklaakakun kostukkeeksi, onhan siinä itsessään jo suklaan makua. Ja ylijääneen porterin voi sitten nauttia kakun kanssa.
Tiesitkö?
Nikolai Brewmasters’ Collection
- Brewmasters’ collection -tuotesarjassa laitettiin Carlsberg-konsernin panimomestareiden ammattitaito peliin.
- Brewmasters’ Collection -tuotesarjaan kuuluu Suomessa Irish Red Alen lisäksi lager-tyyppinen Californian Steam Beer.
Hiiva
- Ennen kun hiivaa tutkittiin tarkemmin, se oli vain massa jotain, jolla sai aikaan kuohkeaa leipää sekä maukasta viiniä ja olutta. Nykyään tiedetään, että hiivat ovat yksisoluisia sieniä, ja niistä voidaan valmistaa erilaisia muunnelmia.
- Esimerkiksi ale-tyyppinen olut vaatii hiivan, joka tuottaa käymisen aikana hedelmäisiä estereitä. Lageroluiden hiivalla pyritään mahdollisimman puhtaaseen makuun, kun taas vehnäoluissa käytettävä hiiva tuo olueen muun muassa banaanin aromeja.
- Samaa hiivaa voidaan käyttää oluen valmistuksessa monta kertaa.