Sinebrychoffilla mietitään jatkuvasti ympäristöystävällisempää tuotantoa

15.04.2014 | Teksti:

Tuotantojohtaja Bo Ranta ja tekninen päällikkö Michael Slotte

Sinebrychoffin tuotantojohtaja Bo Ranta ja Keravan tehtaan tekninen päällikkö Michael Slotte, mitä oluen valmistuksessa syntyneelle hiilidioksidille on aiemmin tehty?
Ennen kaikki hiilidioksidi puhallettiin ilmaan. Hiilidioksidin hinta oli aikaisemmin sillä tasolla, että sen talteen keräämiseen ei kannattanut investoida ennen kuin nyt. Hiilidioksidin kerääminen talteen on tullut ajankohtaiseksi myös siksi, että laitteiden tekniikka on kehittynyt ja hiilidioksidi on aiempaa puhtaampaa.

Mihin hiilidioksidia voidaan uusiokäyttää?
Sen pääkäyttö on virvoitusjuomien hapottamisessa. Sitä käytetään myös esimerkiksi suojakaasuna, jolloin happi ei pääse kosketuksiin tuotteen kanssa.

Kuinka paljon hiilidioksidia syntyy vuosittain?
Vuosittain tulemme saamaan talteen noin 6 000–7 000 tonnia hiilidioksidia, ja kokonaistarpeemme on noin 9 000 tonnia. Jatkossa ostamme hiilidioksidia erotuksen verran kotimaiselta toimijalta.

Milloin hiilidioksidia aletaan kerätä talteen?
Laitteen asennus alkoi helmikuussa. Kesäkuussa keräys on jo täydessä vauhdissa.

Millaisia muita ympäristöystävällisiä toimenpiteitä on jatkossa luvassa?
Olemme mukana Motivan ohjelmassa ja sitoutuneet alentamaan energiankulutusta vuoden 2005 tasosta yhdeksän prosenttia vuoteen 2016 mennessä. Sen puitteissa olemme nyt jo maalissa. Energiatalouteen ja ympäristöasioihin liittyvät kysymykset ovat esillä jatkuvasti, ja hävikkejä ja päästöjä pyritään pienentämään kaiken aikaa ja toimimaan muutenkin entistä tehokkaammin ja paremmin.

Avainsanat: ,