Sinebrychoff sitoutuu vähentämään veden käyttöä tuotannossaan ja kartoittamaan vesiriskit oluen valmistuksen arvoketjussa

11.06.2018 | Teksti:

Sinebrychoff on liittynyt kansalliseen vesivastuusitoumukseen ensimmäisenä panimona. Sitoumus on kaksiosainen: Sinebrychoff sitoutuu vähentämään vedenkulutusta Keravan panimollaan sekä kartoittamaan vesiriskit oluen valmistuksen arvoketjussa.

Sinebrychoffin vesivastuusitoumus julkistettiin Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -sidosryhmätilaisuudessa Finlandia-talolla tänään. Sinebrychoffin sitoumus on kaksiosainen:

1. Sinebrychoff sitoutuu vähentämään veden kulutusta Keravan-panimollaan ja on asettanut konkreettiset tavoitteet vuosille 2022 ja 2030. Vuoden 2022 tavoite on 2,05 l/tuotettu juomalitra ja vuoden 2030 tavoite 1,7 l/tuotettu juomalitra. Vertailuvuosi on 2015, jolloin kulutus oli 2,5 l/l. Vuonna 2017 päästiin tasolle 2,3 l/l.

2. Sinebrychoff kartoittaa vesiriskit oluen valmistuksen arvoketjussa. Kartoitus kattaa oluen raaka-ainetuotannon eli ohran ja humalan viljelyn ja mallastuksen sekä pakkaukset. Kartoituksen perusteella laaditaan toimenpidesuunnitelma vesiriskien vähentämiseksi ja hallitsemiseksi.

Vesivastuusitoumus on Aalto-yliopiston, Luken, maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön, VTT:n ja WWF Suomen haaste yrityksille osana Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta.

Veden kulutuksen vähentäminen Sinebrychoffin agendalla jo pitkään

Puhdas vesi on oluen, siiderin ja virvoitusjuominen valmistuksen tärkein raaka-aine, minkä vuoksi Sinebrychoff on jo pitkään pyrkinyt vähentämään veden kulutusta sekä ohran viljelyn aiheuttamaa vesistökuormitusta yhteistyössä mallastuottajansa Viking Maltin ja sen sopimusviljelijöiden kanssa. Lisäksi Sinebrychoff on tukenut Baltic Sea Action Groupin toimintaa vuodesta 2015 lähtien. Sinebrychoffin BSAG-sitoumus, joka on voimassa viisivuotisjakson 2015-2019, koskee vedenkäytön tehokkuuden kehittämistä, oluen valmistuksessa syntyvän hiilidioksidin talteenottoa sekä Itämeri-näkökulman ottamista mukaan tila-auditointeihin.

Sinebrychoff on vesipihi panimo, ja yhtiö on seurannut vedenkulutuksen kehittymistä ja asettanut vuosittaiset vähennystavoitteet osana ympäristötyötään jo pitkään. Uutta ovat keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteet, jotka määriteltiin osana Carlsberg-konsernin vuonna 2017 lanseeraamaa kestävän kehityksen ohjelmaa Together Towards ZERO.

– Etenkin vuoden 2030 tavoitteemme 1,7 litraa vettä per tuotettu juomalitra on kunnianhimoinen. Se on myös innostava ja haastaa meidät yhdessä kumppaneidemme kanssa kehittämään uusia kestävän kehityksen tavoitteita tukevia ratkaisuja, pohtii Sinebrychoffin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Weckström.

Myös vesiriskien selvittäminen edellyttää aktiivista vuoropuhelua sidosryhmien, kuten mallastajan ja viljelijöiden kanssa.

Sinebrychoffin vesivastuusitoutumus löytyy Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus -sivustolta.

https://commitment2050.fi/commitment/water-stewardship-commitment-by-sinebrychoff-to-reduce-water-usage-and-to-assess-water-risks-of-beer

Lisää Sinebrychoffin kestävän kehityksen ohjelmasta ja vastuullisuustyöstä:
https://sinebrychoff.fi/vastuu/tavoitteemme/