Rajaportin sauna on Pispalan helmi.
16.04.2014 | Teksti: Juho Paavola
Kun kesän aurinko nousee ja kukko laulaa, Ville Hinkkanen raapaisee tulitikun ja sytyttää.
”Kävelen aamukuudeksi tänne, keitän kahvit ja alan lämmitellä saunaa”, Hinkkanen kertoo.
Hänen työpaikkansa, Rajaportin sauna, Tampereen Pispalassa on Suomen vanhin toimiva yleinen sauna. Vanhan työläiskaupunginosan keidas avattiin yleisölle vuonna 1906.
”Silloin se oli monelle ainoa mahdollisuus peseytyä, kun kodeissa ei vielä ollut pesutiloja.”
Nykyisin se on kulttuurihistoriallinen aarre, joka tarjoaa kanta-asiakkaiden lisäksi satunnaisille kävijöille ja turisteille nostalgisen pakopaikan modernista arjesta.
”Täällä käy työttömiä ja rikkaita, lapsia ja vanhuksia, suomalaisia ja ulkomaalaisia. Saunassa he kaikki ovat keskenään yhdenvertaisia.”
Lämmetäkseen Pispalan oikeudenmukainen vanhus tarvitsee taitavat kädet, sellaiset kuin Hinkkasella.
Aamulla Hinkkanen tapaa saunanpesän, jonka edellisillan työntekijä on pakannut puolilleen metristä kuusihalkoa.
”Pesä syttyy helposti, kun puut ovat saaneet kuivaa lämpimässä pesässä yön aikana. Tätä voi kokeilla mökilläkin, kunhan varmistaa, ettei pesä ole enää kuuma.”
Kiuas on alkuperäinen. Miesten ja naisten osastojen välissä hehkuvaan möhkäleeseen on ladattu tuhatkunta kiloa kiveä. Alimpana ovat keraamiset kivet, joiden päällä lepääville luonnonkiville löylyvesi valutetaan.
Aluksi Hinkkanen polttelee paksuimpia halkoja ja siirtyy pikkuhiljaa kohti sirompia. Paras tulos saadaan hartaalla, hieman pitkäveteiselläkin lämmittämisellä. Talven pakkasilla hyvät löylyt syntyvät noin kuudessa tunnissa, kesän lämmössä riittää pari tuntia vähemmän.
”Kiukaan saisi kuumaksi nopeamminkin, mutta hitaasti lämmittämällä lämpö kestää koko päivän, eikä hidas lämmitys kuluta kiuasta.”
Hinkkanen heittelee suunnilleen kolme halkoa noin kymmenen minuutin välein. Tasaisen vauhdin taulukolla laskettuna se tekee 18 metristä halkoa tunnissa. Kuudessa tunnissa halkoja kuluu siis noin sata.
”Siinä saan sen verran hyvän hien, etten yleensä viitsi enää lämmityksen jälkeen mennä löylyihin, vaikka tämä mukavaa hommaa onkin.”
Kiukaan lämmettyä Hinkkanen antaa hiilloksen sammua, heittää häkälöylyt ja sulkee pellit. Saunojat voivat saapua.
Hikoilun myötä myös Hinkkasen tuntemus saunajuomista alkaa olla vankka.
”Vissy on parasta, mutta välillä otan myös ykkösolutta.”
Kun muistaa hörppiä myös vettä, olutkin sopii. Rajaportin kahvio myy erilaisia oluita, ja kesäisen illan saapuessa omiakin saunajuomia voi pihamaalla makustella kohtuudella.
”Mutta humalassa saunaan ei sovi tulla. Täällä käy lapsia, eikä hoipertelu ole turvallistakaan.”
Rajaportilla voi kokea vanhan ajan henkeä, kun manselaisukot kuuraavat toistensa selkiä, manaavat ja parantavat maailmaa. Yleensä se, joka astuu viimeisimpänä saunaan, tarttuu pitkävartiseen kauhaan ja toimii hetken löylymestarina.
”Kauhallinen riittää. Lupa kuuluu aina kysyä ensin, mutta muuten saunassa pärjää normaalilla kohteliaisuudella.”
Hyväkäytöksiselle Rajaportti on hellä, sillä ”Riäväkylässä viksup pärjää aina”.
Rajaportin sauna
Pispalan valtatie 9, Tampere
www.pispala.fi/rajaportinsauna
03 222 3823
ma, ke 18–22, pe 15–21, la 14–22
KARHU ISTUU LAUTEILLE:
- Karhu III 4,6 %
Perus-Karhuna tunnettu olut sopii raikkautensa ansiosta nautittavaksi löylyn jälkeen. Vaikka kyseessä on lager, täyteläinen kantavierre ja vahvahko humalan sekä maltaan maku antavat vilvoitteluun täyteläisen vivahteen. - Karhu Tuplahumala 4,6 %
On muuten kuin Karhu III, mutta englantilaisella Golding-aromihumalalla tehty jälkihumalointi vahvistaa keiton loppuvaiheessa käytetyn Saazerin makua. Korkeampi katkeropitoisuus puraisee löylyn uuvuttaman saunojan hereille. - Karhu Ruis 4,6 %
Rukiinen viimeistely antaa ryhtiä väriltään tummalle lageroluelle. Kehittynyt jälkimaku harmonisoi aromissa aistittavaa tumman leivän katkeruutta ja täyteläisyyttä. Kun kesäilta hivelee mökkisaunaa, voi sopivampaa olutta olla vaikea löytää. - Karhu I Tumma 2,8 %
Miedon alkoholipitoisuutensa vuoksi juoma sopii löylyn kuivattamalle saunojalle hyvin ja sammuttaa janon kuin palokunta liekit. Vaikka olut on mieto, tummuus antaa sille hyvin makua. Janojuomana kenties valikoiman optimaalisin.