Panimomestari Garrett Oliver

12.06.2015 | Teksti:

Brooklyn Breweryn panimomestari Garrett Oliver on varsinainen olutguru. Hänet tunnetaan ympäri maailman hienostuneesta tyylistä ja innostavista luennoista, jotka käsittelevät oluen historiaa ja oluen panemisen taidetta. Hän on julkaissut olutkirjan ”The Brewmaster’s Table” (2005) ja toiminut Oxford Companion to Beer -olutkirjan päätoimittajana. Vuonna 2014 hän voitti James Beard Awardin.

Garrett Oliver toimi 1980-luvulla rockbändin managerina Englannissa. Silloin hän tutustui pubeissa ale-oluisiin, joita oli sukupolvien ajan kypsytetty tynnyreissä. Ne olivat ensimmäiset ei-teollisesti tuotetut oluet, joita hän maistoi. Pian tämän jälkeen Garrett Oliver innostui panemaan omia oluita.

Garrett Oliver jatkoi makujen ja tekniikoiden kehittämistä kotipanimossaan. Hänestä tuli New Yorkin kotipanimoiden kiltan puheenjohtaja, ja siellä hän tutustui Steve Hindyyn, vuonna 1987 aloittaneen Brooklyn Breweryn toiseen perustajaan. Eräässä kokouksessa miehet keskustelivat olutreseptistä, jonka kimpussa Oliver parhaillaan työskenteli. Myöhemmin siitä tuli palkintoja voittanut Brooklyn Black Chocolate Stout.

Oluiden maailma nielaisi Oliverin. Hän jätti toimensa pankissa ja meni töihin nyt jo lakkautettuun Manhattan Brewing Companyyn. Hänet ylennettiin panimomestariksi 1993. Seuraavana vuonna Steve Hindy pyysi Oliverin panimomestariksi Brooklyn Breweryyn ja suunnittelemaan uutta panimoa Williamsburgiin.

Garrett Oliver otti tarjouksen vastaan, ja siitä lähtien Brooklyn Brewerystä on vyörynyt maailmalle hänen kehittämiään oluita. Parinkymmenen vuoden ajan Oliver on vastannut lukuisista craft-olueen liittyvistä innovaatioista.

Silloin kun Garrett Oliver ei ole maailmalla viemässä oluen ilosanomaa, hän valvoo Brooklyn Breweryn päivittäistä toimintaa, kehittää reseptejä ja tekee uusia aluevaltauksia. Hän on myös mukana Tukholmassa toimivan Nya Carnegiebryggerietin toiminnassa.

Pääkokki Andrew Gerson 

940Garrett Oliverin kirjojen ansiosta Brooklyn Brewery on noussut johtavan asemaan makujen maailmassa. Vahvistaakseen tätä asemaansa entisestään panimo palkkasi 2013 pääkokiksi Andrew Gersonin hoitamaan olutpäivällisiä, festivaaleja ja muita tapahtumia.

Andrew Gersonilla on yli kymmenen vuoden työkokemus kokkina ja kouluttajana. Hän on valmistunut Pollenzon yliopistosta Italiasta ja työskennellyt kokkina Roomassa. Italiassa hän rakastui käsintehtyyn pastaan ja lähiruokaan.

Nykyään Chef Andrew matkustaa ympäri maailmaa Brooklyn Breweryn Mash-kiertueella, jossa tehdään yhteistyötä paikallisten keittiömestarien kanssa. He hankkivat raaka-aineet paikallisilta maatiloilta ja tekevät ruokaa, jossa korostuu alueellinen maku mausteenaan ripaus Brooklynia.

Chef Andrew on hiljattain avannut Williamsburgiin maisteluhuoneen, jossa hän valmistaa yhteistyössä paikallisten kokkien, maanviljelijöiden ja käsityöläisten kanssa ainutlaatuisia aterioita. Niissä yhdistyvät juhlavasti paikallinen ruoka ja Brooklyn Breweryn oluet.

Tuotekehitys

Panimomestarit yhteistyössä

Kaksi mannerta, kaksi panimoa, kaksi puuta ja kaksi luovaa panimomestaria. Näistä aineksista syntyi vuonna 2013 olut, jollaista ei Suomessa ollut ennen maistettu. Sinebrychoffin panimomestarin Tapio Kangas-Heiskan ja Brooklyn Breweryn panimomestarin Garrett Oliverin kehittämä Sinebrychoff Brooklyn Two Tree Porter oli tulos kahden panimon laadukkaasta yhteistyöstä. Sinebrychoff on tuonut Brooklyn Breweryn oluita Suomeen vuodesta 2006 lähtien.

Two Tree Porter (7,2 til-%) valmistettiin Sinebrychoffilla. Sen valmistuksessa käytettiin newyorkilaisen Brooklyn Breweryn työntekijän Mary Wilesin maatilan luomuvaahterasiirappia ja suomalaista kuusenkerkkää Frantsilan luomuyrttitilalta.

Avainsanat: