Carlsbergin tutkimuslaboratorio valmisti laatuoluen kantaisän uudelleen

18.05.2016 | Teksti:

Carlsbergin tutkimuslaboratorio on onnistunut panemaan maailman ensimmäisen laatulagerin uudelleen käyttäen nykyaikaista teknologiaa. Olut on valmistettu alkuperäisellä puhdashiivalla, jonka laboratorio kehitti 1883 siten mullistaen oluenpanemisen maailmanlaajuisesti. Hiiva oli yllättäen säilynyt 133 vuotta olutpullossa panimon vanhassa kellarissa.

Vielä 1800-luvulla oluenvalmistus oli epävarma prosessi, joka johti usein juomakelvottomiin tuloksiin. Tämä johtui siitä, että vierre kontaminoitui eli pilaantui ja siinä alkoi kasvaa muita mikrobeita kuin hiiva. 1883 Carlsbergin panimolaboratoriossa onnistuttiin kehittämään hiivan puhdasviljely, mikä mahdollisti laatuoluen tasalaatuisen valmistamisen.

Koska oluen pilaantuminen oli laaja ongelma, Carlsberg antoi hiivainnovaationsa, nimeltään ’Saccharomyces Carlsbergensis’, vapaasti muidenkin panimoiden käytettäväksi. Tänäkin päivänä suurin osa maailman pienistä ja suurista lageroluista pohjautuu tähän puhdasviljelykeksintöön.

”Ilman hiivan puhdasviljelyä meillä ei olisi tällaista olutlaatua, joka on nykyään 90 % maailman olutmarkkinoista”, toteaa Iso-Britannian johtava oluthistorioitsija Martyn Cornell.

Hiljattain Carlsbergin laboratorion tutkijat löysivät jotain ihmeellistä Carlsbergin vanhoista kellareista Kööpenhaminassa: yhden ensimmäisistä Carlsberg-oluista, joka oli valmistettu puhdashiivalla 1883. Vuoden tutkimustyön jälkeen he saivat eristettyä pullosta eläviä hiivasoluja.

Sopivasti Carlsbergin tutkimuslaboratorion 140-vuotisjuhlan kunniaksi panimomestarit ja tutkijat ovat panneet maailman ensimmäisen laatulagerin autenttisella tavalla, käyttäen alkuperäistä puhdashiivaa ja tarkalleen samaa reseptiä, ainesosia ja panimomenetelmiä kuin 1883. Tulokset todistavat niin tutkimuslaboratorion alkuperäisen keksinnön merkittävyyttä kuin sen nykyaikaisen teknologian kykyjä.

Carlsbergin tutkimuslaboratorio tunnetaan erityisesti tohtori Emil Christian Hansenin puhdashiivamenetelmästä ja pH-mittarin kehittämisestä sekä proteiini- ja entsyymitutkimuksestaan. Tutkimuskeskus on yhä Carlsbergin kruununjalokivi ja tämä olut pantiin laboratorion menneisyyden kuin tämän päivän saavutusten kunniaksi”, sanoo Carlsberg-säätiön hallituksen puheenjohtaja professori Flemming Besensacher.

133 vuotta vanhaa – mutta juuri pantua – olutta maistatettiin 18.5.2016 Kööpenhaminassa joukolle mediaa, panimoalan asiantuntijoita ja Carlsbergin omaa väkeä.

Carlsbergin tutkimuslaboratorio perustettiin 1876 Carlsbergin perustajan J.C. Jacobsenin toimesta kehittämään mallastuksen ja oluenpanemisen prosessia.

Katso video projektista: https://www.youtube.com/watch?v=vycFF8lBxic

Lue lisää: www.carlsberglab.dk