Antti Peltonen on Suomen Olutmestari 2016

21.10.2015 | Teksti:

Rovaniemeläinen baarimestari Antti Peltonen Oliver’s Corner -ravintolasta on Suomen Olutmestari 2016. Olutkisälleiksi valittiin Jussi Leveelahti (Ravintola Olhus Kobenhavn, Helsinki) ja Mikko Ilves (ravintola Pastor, Helsinki). Suomen Olutmestari -kilpailu järjestettiin 2015 jo kahdeksannen kerran. Suomen suurimman olutkilpailun finaalissa kilpaili kymmenen loppukilpailuun tiensä taitanutta oluen tarjoilun, tyylin ja tietämyksen ammattilaista.

Uusi Suomen olutmestari Antti Peltonen on 40-vuotias baarimestari, vuoden 2013 Suomen Olutkisälli, joka oli mukana finaalissa neljännen kerran. Hän on työskennellyt oluen parissa yli 20 vuotta. Antti on innostunut oluen historiasta ja olutperinteestä ja haluaa välittää sitä asiakkailleen.

”Laitoin kaikki peliin ja olin ajatellut, että jos nyt ei nappaa niin kisat on kisattu. Nyt on huojentunut ja onnellinen olo. Arvostan palkintoa suuresti, on hienoa päästä suurten ammattilaisten joukkoon ,” Antti sanoo heti kisan jälkeen.

Voittaja pääse neljännen kerran kilpailun historiassa luomaan oman, aivan uuden oluen yhdessä Sinebrychoffin panimon Heikki Vuokon kanssa. Suomen Olutmestarin olut tulee myyntiin valittuihin olutravintoloihin. Aiempien Suomen Olutmestarien oluet IPA777, Olutmestarin Vehnä ja Olutmestarin Bärliineri ovat olleet oluen ystävien mieleen ja tekijöidensä näköisiä herkkuja. Suomen Olutmestari pääsee myös kahden hengen olutelämysmatkalle Kööpenhaminaan.

”Taso oli jälleen kovempi kuin koskaan aikaisemmin. Nyt ratkaisi ammatillinen osaaminen sekä luonteva asiakaspalvelu. On ilo nähdä, että alan ammattilaiset ottavat kisan tosissaan ja suomalainen olutosaaminen nousee arvoonsa. Suomalaisessa olutkulttuurissa perusmaut alkavat löytää paikkansa. On hienoa, että vahvoista kokeiluista tullaan kohti oluiden klassikoita. ,” sanoo Heikki Kähkönen, kisan toinen juontaja ja Olutliiton puheenjohtaja.

Antti Peltonen aikoo kehittää rapsakan saksalaistyyppisen pilsin, jossa oluenvalmistuksen perinteet ovat kunniassa. Keväällä myyntiin tuleva olut sopii niin terassille kuin olutharrastajankin suuhun. Pilsit käyvät monenlaisten ruokien kaveriksi, aina salaateista makkaroihin.

Päästäkseen Suomen Olutmestariksi kilpailijan tulee hallita oluttieto ja erilaisten oluttyyppien tarjoilu. Olutmestari osaa suositella oluita sekä nautiskeluun että ruoan kanssa. Lisäksi hänellä on persoonallinen tyyli oluen tarjoilussa. Oluen oikealla tarjoilulla halutaan kiinnittää huomiota oluen kokonaisvaltaiseen elämykseen.

Kisajuomina olivat KOFF, Brooklyn East India Pale Ale, Grimbergen Blanche, Guinness ja Sinebrychoff Porter.

Finaali järjestetään vuosittain lokakuussa, suomalaisen oluen päivän 13.10. läheisyydessä. 13.10.1819 Nikolai Sinebrychoff sai keisarilliselta uudisrakennuskomitealta luvan perustaa panimo Helsinkiin – ja sitä pidetään Sinebrychoffin panimon syntymäpäivänä, suomalaisen oluen päivänä. 13.10.2015 Pohjoismaiden vanhin panimo ja Suomen vanhin elintarvikealan yritys Sinebrychoff täyttää 196 vuotta.

Suomen Olutmestarit vuosien saatossa:

2016 Antti Peltonen, Oliver’s Corner, Rovaniemi
2015 Jani Suomalainen, Staffpoint, Helsinki
2014 Juha Sorsa, Gastropub Tuulensuu, Tampere
2013 Mirva Kylmäkorpi, HOK-Elanto, Helsinki
2012 Joonas Koivisto, Gastropub Nordic, Tampere
2011 Jani Mikkonen, Gastropub Tuulensuu, Tampere
2010 Vesa Salminen, Pikkulintu, Helsinki
2009 Mika Aho, Plevna, Tampere

Finaalin tuomaristossa olivat rockmuusikko, säveltäjä ja sanoittaja Ilkka Alanko, ruokabloggaaja Jenni Häyrinen, olut- ja viiniasiantuntija Ilkka Sirén, median ja musiikin moniottelija Heta Hyttinen ja Sinebrychoffin panimomestari Tapio Kangas-Heiska. Teknisinä tuomareina toimivat Sinebrychoffin tuoteaktivointipäällikkö Anikó Lehtinen ja vuoden 2015 Suomen Olutmestari Jani Suomalainen.