Alle puolet Virosta tuodusta oluesta Suomessa pantua

02.02.2015 | Teksti:

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset toivat olutta Virosta yli 32 miljoonaa litraa vuonna 2014. Viranomaisten puhelinhaastatteluihin perustuvan matkustajatuontitutkimuksen mukaan olutta tuotiin Virosta noin 24 miljoona litraa vastaavana aikana. Tutkimus- ja analysointikeskus TAK selvitti suomalaisten alkoholiostoja Virossa ja Viron laivoilla vuonna 2014. Tutkimuksessa haastateltiin suomalaismatkailijoita Viron laivoilla.

Toisin kuin viranomaisten tutkimuksessa TAKin tutkimuksessa oluen matkustajatuonti kasvoi matkustajamäärien kasvun mukaisesti. Vuonna 2014 Suomen ja Viron välisillä matkustaja-aluksilla matkusti runsaat 8,7 miljoonaa henkilöä, mikä oli noin 11 % enemmän kuin vuonna 2013. Viranomaisten tutkimuksessa tuontimäärät pysyivät ennallaan tai laskivat vuosina 2010−2012, vaikka matkailijamäärät kasvoivat.

TAKin tutkimus vastaa Panimoliiton näkemystä siitä, että oluen matkustajatuonti Virosta on viranomaisten tekemän puhelinhaastattelun tuloksia suurempaa. Tutkimuksen mukaan suomalaiset tuovat päivittäin 266 500 tölkkiä olutta Virosta tai laivoilta. Oluesta vain alle puolet on Suomessa pantua, kun vielä 2000-luvun alussa lähes kaikki oli suomalaista olutta.

”Suomen alkoholiveropolitiikka on aiheuttanut matkustajatuonnin kasvun. Päättäjien pitäisi tarkastella kokonaiskuvaa ja selvittää korkean veron ja kasvaneen rajakaupan vaikutukset kansantalouteen ja -terveyteen”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa ja jatkaa:
”Tasapuolinen toimintaympäristö ja kilpailukykyinen verotus ovat onnistuneen elinkeinopolitiikan kulmakivet. Tavoitteeseen pääsemiseksi elinkeino pitäisi ottaa vahvemmin mukaan asioiden valmisteluun”.

Tutkimuksen toteutti Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy. Tutkimuksen tilasivat Alkoholijuomateollisuusyhdistys, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK ry.

Lisätiedot:
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry
Toimitusjohtaja Elina Ussa, p. 045 269 7711
www.panimoliitto.fi, www.kohtuullisesti.fi, www.maljasuomelle.fi
Twitter: @panimoliitto, Facebook: /panimoliitto, Instagram: @panimoliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Captol Invest Oy, Oy Hartwall Ab, Nokian Panimo Oy, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy, Saimaan Juomatehdas ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan neljänneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.