1819-juhlaolut – erikoiserä syyskuussa
22.08.2019 | Teksti: Timo Mikkola
1819 – Sinebrychoffin 200-juhlaolut – on panimomestari Tapio Kangas-Heiskan Saccharomyces paradoxus -villihiivalla ja modernilla lagerhiivalla valmistama täysmallasolut. Se yhdistää 1800-luvun perinteen moderniin panimo-osaamiseen.
Sinebrychoffin 200-juhlavuotta varten pantu 1819-juhlaolut sai alkunsa Panimolaboratorion projektista, jossa etsittiin luonnosta uusia oluenvalmistukseen soveltuvia hiivoja. Saccharomyces paradoxus -nimen saanut hiiva löytyi Espoon Oittaalta, tammen kaarnasta.
”1819-juhlaoluen oluttyyppi on täysin uusi, se on erikoishiivansa mukaan nimetty paradox-olueksi. Sen maku ja tyyli on jotain ainutlaatuista, hieman vehnäoluen suuntaan, mutta ehkä kuitenkin lagertyyppinen,” Sinebrychoffin pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska kertoo.
1819-olut on täysmallasolut, eli sen valmistuksessa on käytetty vain vettä, ohramallasta, humalaa ja hiivaa.
”Halusimme tehdä jotain aivan uutta Sinebrychoffin 200-juhlavuoden kunniaksi. Yhdistämällä vanhan, jopa muinaisen oluenpanemisen taidon moderniin panimo-osaamiseen onnistuimme luomaan jotain ainutlaatuista. Suomalaiset haluavat kokeilla uusia erikoisoluita. Voin taata, että 1819-oluen tapaan valmistettua olutta ei ole ennen nähty”, Sinebrychoffin oluiden markkinointijohtaja Johan Jakobsson kertoo.
1819-olut on valmistettu Keravalla syyskuun alussa ja sitä tuotetaan vain yksi uniikki tuotantoerä. Jakelu alkaa syyskuun aikana.
Nikolai Sinebrychoff perusti panimon Hietalahteen 13.10.1819. Hän edellytti panimomestareilta parasta mahdollista laatua. Panimomestari Gottfried Putzcher lupasi Nikolaille 1829, että panee sellaista olutta, joka vastaa laadultaan Helsingin parasta leipää. Laatu on yhä Sinebrychoffin panimomestareiden ykkösasia.
Sinebrychoffilla on perinteisesti laulettu uudelle hiivalle, kun se saapuu panimolle. 200-juhlavuoden kunniaksi, 1819-oluen hiivalle otettiin mukaan säestys ja tällä kertaa panimomestari Tapio Kangas-Heiska oli valinnut lauluksi irlantilaisen kansansävelmän ”An Irish Blessing” ja tehnyt siihen uudet sanat. Katso ja laula mukana!