Suomen 7. Olutmestari on asiantunteva oluenharrastaja.
17.10.2014 | Teksti: Timo Mikkola
Helsinkiläinen Jani Suomalainen on 28-vuotias baarimestari Staffpoint Oy:stä ja Suomen 7. Olutmestari.
Finaalista tuli kolmen helsinkiläisen ja kahden rovaniemeläisen mittelö. Oliko teillä etelä vastaan pohjoinen -vastakkaisasettelua?
Olihan siinä sellaista Helsinki vs. Rollo -fiilistä, mutta kaikki me olemme kavereita keskenämme, ja todella hyvä henki oli kisassa. Oli kyllä mahtavaa voittaa tämä kisa.
Millaista olutta suosittelet kylmiin ilmoihin nyt talvea kohti mentäessä?
Syksyllä ja talvella maistuvat vähän tummemmat, vähän täyteläisemmät ja tuhdimmat oluet, kuten stoutit ja portterit. Jos tekee esimerkiksi lihapataa, kannattaa laittaa pullollinen portteria sekaan, niin johan alkaa ruoka maistua.
Millainen on suomalainen alkoholikulttuuri tällä hetkellä?
Ei ihan lapsenkengissä enää, hieman se on jo varttunut. Varmasti on kasvunvaraa ja syytä kehittyäkin.
Palkinnoksi saat valmistaa oman oluen Sinebrychoffin Heikki Vuokon kanssa. Millainen siitä tulee?
Haluaisin kehittää kuivahumaloidun Berliner Weisse -tyyppisen oluen, joka on sopivan kesäisen hedelmäinen ja aavistuksen hapan terassiolut.
Mikä oluessa kiehtoo?
Oluessa kiehtoo sen monipuolisuus: oluiden maailmasta löytyy koko ajan uutta, siihen ei koskaan kyllästy. Harrastan myös oluen panemista kotonani, toisaalta nautin oluesta tarjoiltuna ravintolassa, hyvässä seurassa.
Lue miksi juuri Jani sai Suomen Olutmestari -tittelin ja ketkä valittiin Olutkisälleiksi!