Piristysruiske suomalaiselle ravintolakulttuurille?
21.03.2016 | Teksti: Sinebrychoffin viestintä
Alkoholin yksityinen matkustajatuonti on huomattavasti suurempaa kuin koko Suomen alkoholin ravintolamyynti laskettuna yhteen. Oluen myynnistä ravintolamyynnin osuus oli vielä kymmenen vuotta sitten yli 20 prosenttia, kun viime vuonna se oli enää alle 15.
Alkoholiveroa tulisikin laskea, jotta veroero Viroon kapenisi. Alkoholiveron maltillinen lasku toisi litroja, työllisyyttä ja näiden myötä veroja takaisin Suomeen. Nykyinen alkoholiveropolitiikka on vaikuttanut siihen, että yksityinen kulutus on kääntynyt Viron tuontijuomiin eikä kannusta ravintolapalveluiden käyttöön, jolla olisi huomattavasti positiivisempi vaikutus kansantalouteen. Myös alkoholin arvonlisäveron laskeminen ravintoloissa 14 %:iin vaikuttaisi myönteisesti ravintola-alan työllisyyteen.
”Suomessa alkoholipolitiikan peruslähtökohtia on vaikuttaa hintaan ja saatavuuteen. Hinta ja saatavuus ovat selkeästi suomalaisten mielestä kohdallaan Virossa, mitä tilastotkin näyttävät”, sanoo Sinebrychoffin On Trade -kanavajohtaja Jussi Salmi.
”Yksityistä alkoholinkulutusta tulisi ohjata enemmän ravintoloihin kotona nautittujen tuontituotteiden sijaan. Siihen tarvitaan vero- ja elinkeinopolitiikkaa. Alkoholin arvonlisäverotuksen alennus ei lisäisi kulutusta, vaan tekisi lasillisen nauttimisesta ravintolassa houkuttelevampaa. Ravintolakulttuuri tulisi Suomessa saada kukoistamaan, se edistäisi työllisyyttä. Suomalaisilla tulisi olla varaa kuluttaa palveluja”, sanoo Jussi.
Monipuolista ravintolakulttuuria tarvitaan myös, mikäli haluamme houkutella turisteja Suomeen.
”Mitä turistit hakevat? Ravintolapalvelut ovat turisteille ykkösasia. Tällä hetkellä esimerkiksi Tanska ja Ruotsi ovat meitä valtavasti edellä ruoka- ja juomakulttuurissa. Siellä ravintolakulttuuri on monipuolista ja on luonnollista pitäytyä useasti viikossa ulkona syömässä tai nauttimassa lasillinen. Suomessakin se voisi olla mahdollista, kunhan teemme oikeita elinkeinopoliittisia ratkaisuja”, uskoo Jussi Salmi.
”Ravintola-ala on äärimmäisen tiukasti säänneltyä. Keventämällä sääntelyä ja mahdollistamalla kilpailukykyistä hinnoittelua, voisimme ohjata kulutusta ravintolaan ja saada ravintola-alalle kunnon piristysruiskeen. Esimerkiksi on täysin luonnollista, että hinnassa pitäisi pystyä joustamaan silloin kun kysyntä on pienimmillään. Miksei se ole enää mahdollista ravintolaelinkeinossa? Muun muassa happy hour -ilmoittelua tulisi voida tehdä aina, kun tilanne sitä vaati”, kannustaa Jussi Salmi.