#Oluella – oluttasting
25.08.2015 | Teksti: Timo Mikkola
#Oluella vie oluen monipuoliseen maailmaan Sinebrychoffin olutasiantuntijan Anikó Lehtisen johdolla! Ensimmäisessä osassa lähdetään ihan perusasioista, miten olutta kannattaa maistella, mitkä ovat perusasiat kun pistetään pystyyn tasting eli olutpruuvi.
Näin tehdään oluttasting
Valmistelut
- Maistamislasi
Käytä tulppaaninmuotoista, jalallista lasia. Se vangitsee parhaiten oluen aromit. Pidä kiinni jalasta, kun pyörittelet juomaa. Silloin olut ei lämpene.
- Maistolämpötila
Vaaleat oluet +4–8 astetta, tummat oluet +11–18 astetta ja erikoisvahvat nautiskeluoluet +15–20 astetta. Pruuvissa maistamislämpötila voi olla jääkaappikylmä, sillä pieni määrä olutta lämpenee lasissa nopeasti.
- Oluen kaataminen
Noin 1 dl olutta per lasi. Kaada sisäpintaa pitkin lasi hiukan vinossa. Pullon suu ei saisi koskettaa lasia. Kun olet kaatanut hetken, nosta lasi pystyyn ja kaada loppuun. Näin saat oluen pinnalle kruunuksi vaahtokukan. Vaahto on oluen kansi, joka estää aromeja karkaamasta.
Maistaminen
- Katso
Katso olutta valkoista taustaa vasten ja määritä sen väri. Sen lisäksi määritä kirkkaus, joka myös vaikuttaa oluen makuun, ja oluen paksuus. Arvioi vaahdon rakenne, kuplakoko, väri ja kermaisuus.
- Nuuhki
Vie lasi lähelle nenääsi tai työnnä nenä lasiin ja nuuhkaise syvään. Muodosta aromeista mielikuvia — koeta aistia maltainen, humalamainen ja hedelmäinen aromi. Pidä suu auki, niin syntyy aistien läpiveto ja tunnet aromit paremmin. Riivaa eli pyöritä samalla lasia hitaasti, jolloin juoman pinnan rakenne rikkoutuu ja aromit vapautuvat ja tuoksuvat paremmin. Älä kuitenkaan vatkaa lasia, muuten hiilihapot haihtuvat.
- Maista
Vedä henkeä sisäänpäin nenän kautta samalla, kun olet maistamassa olutta. Näin saat tuoksuaromit osaksi makukokemusta. Ota lasista reilu siemaus. Pyörittele olutta suussasi ja anna sen valua suun takaosaan – älä kuitenkaan nielaise vielä. Arvioi suutuntumaa, joka syntyy oluen hiilidioksidista ja kantavierteen täyteläisyydestä. Arvioi makuja, joita aistit kielen eri osissa. Oluelle tyypillisiä makuja ovat katkeruus ja maltaisuus. Virheetön olut maistuu maltaalta ja humalalta, ja siinä on aavistus hedelmäisyyttä. Humalan katkeruus tuntuu kielen takaosassa ja makeus kielen kärjessä.
- Arvioi jälkimaku
Lopuksi nielaise olut. Tarkastele jälkimakua. Se voi olla lyhyt, kitkerä tai suunpintoja peittävä. Jälkimaussa maistuvat eniten humalan erilaiset ainesosat.