Kylmä olut lämmittää panimon
01.11.2016 | Teksti: Timo Mikkola
Sinebrychoff kierrättää oluenvalmistuksesta syntyvän lämmön
Sinebrychoff on aloittanut lämmönkeruun Keravan tuotantolaitoksessaan. Lämmönkeruu lisää Sinebrychoffin ympäristöystävällisyyttä entisestään ja parantaa kilpailukykyä alalle haastavina aikoina.
Sinebrychoffille on asennettu lämmön talteenottolaitteisto panimon ammoniakkikiertoon sekä jätevesisäiliöön. Lämpöpumppujen avulla saadaan kerättyä talteen jopa 15 000 megawattituntia vuodessa. Se vastaa useiden satojen tuhansien eurojen lämmityskustannuksia.
”Lämmönkeruun aloittaminen on merkittävä asia energiatehokkuutemme parantamiseksi. Sen avulla saavutamme elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksessa meille asetetun säästötavoitteen. Lisäksi olemme Carlsberg-konsernin edelläkävijöitä hukkalämmön hyödyntämisessä”, sanoo tuotantojohtaja Bo Ranta Sinebrychoffilta (kuvassa).
Oluen jäähdyttämistä varten panimolla on ammoniakkia jatkuvassa kierrossa. Prosessissa, jolla olut viilennetään, ammoniakki myös kuumenee voimakkaasti. Tämä lämpö kerätään nyt talteen. Toinen lämmönlähde on jätevesi, jota syntyy juomanvalmistuksen yhteydessä satojatuhansia kuutioita vuodessa. Jätevesi on keskimäärin 30-asteista, ja sen lämpö napataan talteen jätevesisäiliöstä. Kierrätettävä lämpö ohjataan muun muassa ilmanvaihtoon, patteriverkoston lämmitykseen ja veden lämmittämiseen.
”Hukkalämpöä syntyy eniten kesällä. Kymmeniä gigawattitunteja on hävinnyt vuodessa taivaan tuuliin – mutta se loppuu nyt”, kertoo Sinebrychoffin tekninen päällikkö Michael Slotte.
Vastaava järjestelmä on jo käytössä Carlsbergin Feldschlösschenin panimolla Sveitsissä, mutta se on ulkopuolisen energiayhtiön asentama laitteisto. Sinebrychoffille tuleva järjestelmä on siis Carlsberg-konsernin ensimmäinen oma lämmönkeruujärjestelmä, eikä se varmasti jää ainoaksi.
Muita energiansäästötekemisiä Sinebrychoffilla ovat muun muassa LED-valaistukseen siirtyminen, valaistuksen keskitetty ohjaus ja ilmanvaihdon modernisointi. Osastot asettavat vuosittain tavoitteita, jotta energiankulutus vähenisi. Energian kierrätyksen lisäksi Sinebrychoff kierrättää oluenvalmistuksesta syntyvän hiilidioksidin, joka käytetään uudelleen juomien kupliksi puhdistuksen jälkeen.
Sinebrychoff on sitoutunut Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen, jossa tavoitteena on 9 % energiansäästö vuoden 2005 tasosta 31.12.2016 mennessä. Tämän Sinebrychoff nyt siis täyttää ja on sitoutumassa myös uudelle kaudelle, joka ulottuu vuoteen 2025.
Kierrätys ja optimointi ovat myös keinoja parantaa kilpailukykyä tilanteessa, jossa tiukka verotus, kova kilpailu ja matkustajatuonti ovat heikentäneet panimoteollisuuden kannattavuutta.
”Parannuksien löytäminen energiasta ja käyttöhyödykkeistä menee aina vaikeammaksi, mutta vielä niitä löytyy”, lupaa Michael Slotte ja kehottaa samalla kaikkia meitä keksimään tapoja käyttää energiaa tehokkaammin.