Kun elämä on yhtä sirkusta, luottamus on kultaa

22.10.2018 | Teksti:

”Olen ollut täällä niin kauan, että tiedän kaiken tästä firmasta”, esittelee Jouni Aalto (kuvassa) itsensä hymyssä suin. Ehkä juuri siksi hän on monipolvisen sirkusuransa tässä vaiheessa päätynyt Sirkus Finlandian tiedottajaksi. Vuonna 1977 hän tuli Finlandiaan teltanrakentajaksi, mutta jo pari viikkoa niitä hommia tehtyään hän löysi itsensä kuuluttajan hommista päällään 50 markkaa maksanut smokki. Mutta sitäkään ei kestänyt kauaa sillä pian hän jo ratsasti maneesissa yhtenä kasakkanumeron tähdistä.

”Kun näitä hommia on jonkun aikaa tehnyt, ei niitä voi enää jättää”, naureskelee Aalto. Sirkus Finlandian seurueesta moni onkin sirkussukua. Nykyinen tirehtööri Carl-Johan Jernström on syntynyt sirkuksessa, ja koko 85 hengen seurueesta 15 on lapsia, joista osa käy peruskoulua tien päällä. Myös Aalto tapasi tulevan rouvansa sirkuksessa.

Voisi kuvitella, että digiviihteen paineessa ja eläinsuojelun edetessä perinteinen sirkus olisi ahtaalla, mutta asia on päinvastoin. Viime vuosina kävijämäärät ovat kasvaneet ja yleisössä on lasten ja isovanhempien lisäksi paljon nuorisoa ja aktiivi-ikäisiä aikuisia. Eläinnumeroita toivotaan edelleen, joskin niiden määrä on selvästi laskenut.

Sirkus Finlandia vuosi on massiivinen joukkojen ja tarvikkeiden siirtelyharjoitus. Sesongin aikana 50 ajoneuvoa kiertää 107 paikkakuntaa ja pitää 250 näytöstä yhteensä noin 230 000 katsojalle.

Vieraille tarjottavalle ruualle ja virvokkeille ympäristö asettaa erityisiä vaatimuksia. Kiertävä elämä tarkoittaa, että täydennystä on saatava kaikkialta Suomesta nopealla varoitusajalla. Itse esityksessä on parhaimmillaan 1200 katsojaa, joille pitää saada popcornit ja Cokikset käteen 20 minuutin tauon aikana.

Kun elämä on yhtä sirkusta, yhteistyökumppaneiden on oltava luotettavia. Sinebrychoff on toimittanut kaikki Sirkus Finlandian virvoitusjuomat jo vuosikymmenten ajan, ja mikä tärkeintä sama panimon yhteyshenkilö Sami Simpanen on hoitanut asiakkuutta kauan ja huolella.

”Samista on tullut niin hyvä tuttu, että ei me pelkkää kauppaa tehdä, vaan käydään välillä yhdessä syömässä ja jutellaan niitä näitä”, kiittelee Aalto. ”Tällaiset liikesuhteet ovat todella tärkeitä.”

Etusivu

Kuvassa popcornit kädessä Sirkus Finlandian tiedottaja Jouni Aalto ja univormussa järjestyksenvalvoja Markus Weckman.