Janna Hurmerinta: Paras aloitusaika keikalle on puoli kymmenen.

20.10.2014 | Teksti:

Muusikko Janna Hurmerinta

Katso video kuinka Janna Hurmerinta taiteilee Niki-lehden kannen taustakuvan 60 sekunnissa.

Mitä yhteistä on Nivalan Puustellilla, Hämeenlinnan Aulanko Areenalla ja Valkeakosken Waltikalla? Ne kaikki ovat tunnettuja keikkapaikkoja – ja niissä kaikissa Janna-Mari Hurmerinta, 32, esiintyy tänä syksynä ensimmäisen kerran.

Jannan päiväkirjaan 2014 voidaan merkitä suurin kirjaimin Läpimurron Vuodeksi.

”Kyllä niin voi sanoa. Oli ihana keikkakesä. Ja vaikka on koko ajan ollut tosi kiireistä, olo on ollut superkiitollinen”, Janna hymyilee.

Hänen taiteilijanimeään kantava Janna-albumi, hänen ensimmäinen suomenkielinen albuminsa, julkaistiin kesäkuussa – ja se nousi suoraan listaykköseksi, Suomen myydyimmäksi levyksi.

Tämä oli sinkkuhittien ansiota: jo ennen levyn ilmestymistä kauppoihin ja digi-lataamoihin oli Janna tullut tutuksi radiossa Sä et ole hullu – ja Läpinäkyvä-kappaleilla, sittemmin paljon on soinut myös Tytöt lähtee tanssimaan. Kappaleiden ja levyn menestys ovat tehneet Jannan tunnetuksi niin, että keikkakalenteri on täyttynyt.

Syksyllä hän on hurmannut myös MTV3:n kestosuosikkiohjelman Tanssii tähtien kanssa -parketilla opettajansa Matti Puron kanssa.

Mutta miltä suomalainen keikka-arki näyttää harvinaisen kokeneen tulokkaan silmin?

Juno ja Kuuluuks avasi oven uudenlaiseen tekemiseen

Janna Hurmerinta

Sillä kokenut Janna suomenkielisen esikoislevyn tekijäksi tosiaan on. Häneltä julkaistiin kaksi englanninkielistä soololevyä viime vuosikymmenellä (Right Now, 2007 ja The Makings of Me, 2008), jotka molemmat ilmestyivät myös Euroopassa ja Aasiassa.

Mutta vaikka Janna oli sielukkaine ja kansainvälisine levyineen kuinka cool, ja muun muassa aktiivisten musiikinharrastajien suosimien Radio Helsingin ja Bassoradion suosikki, kotimaisilla keikkamarkkinoilla hän ei ollut lainkaan hot. Englanniksi laulavan artistin on vaikea nousta Suomessa kuumaksi keikkanimeksi, sen sai Janna huomata.

Mutta sitten Janna levytti joitakin kappaleita myös suomeksi. Hän vieraili Junon hittibiisissä Kuuluuks ja lauloi tunnuskappaleen Paikka Simo Halisen elokuvaan Kerron sinulle kaiken.

Jos ei nyt ihan taivas auennut, niin ovi uudenlaiseen tekemiseen kuitenkin.

”Huvittavaa, että matkustin ensimmäisen kerran Los Angelesiin, kun aloin tehdä musiikkia suomeksi”, hän naurahtaa.

Los Angelesissa työskentelee tuottaja Henri ”Henkka” Lanz, jonka taiteilijanimeltä MGI löytyy yhteistyötä muun muassa Justin Bieberin ja 50 Centin kanssa. Billboardin arvostetulla sinkkulistalla Suomen ennätyskorkeuteen (sija kahdeksan Twistan hitillä On Top) noussut Lanz teki musiikkia kotistudiossaan Jannan kanssa suomeksi ja Suomeen.

Uusi kieli, uusi alku, uudenlainen menestys.

”Sitä kiitollisempi osaan olla tästä menestyksestä, koska se ei ole tullut saman tien jo nuorena. Voisin kuvitella, että osaan arvostaa tätä enemmän”, hän miettii.

”Koen menestyksen positiivisena. Ehkä myös sen takia, että ajattelen nyt löytäneeni oman juttuni. Olen aina koettanut kuunnella sydäntäni ja tehdä sellaista musiikkia, joka tuntuu omimmalta. En ole kuunnellut paljonkaan muiden neuvoja, varsinkaan nuorempana.”

Janna pärjää Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa

Vaikka Janna kiertää nyt legendaarisia suomalaisia keikkapaikkoja ensimmäistä kertaa, hän on siis jo kokenut musiikintekijä.

Asenne on myös kohdallaan. Pois se Jannasta, että hän haikailisi ison maailman suurille estradeille. Ei, elämä on tässä, suomalaisilla esiintymislavoilla.

”Oikeastaan ne keikat ovat parasta tässä duunissa”, hän sanoo.

”Pääsee vuorovaikutukseen ihmisten kanssa. Olin studiossa varmaan kaksi vuotta. Ja nyt näen keikalla ihmisiä, jotka laulavat ulkoa jokaisen biisin jokaisen sanan. Se on huikea fiilis!”

Jannan äiti Maarit ja hänen isänsä Sami Hurmerinta ovat tehneet musiikkia yhdessä 1970-luvulta lähtien.

Jannan piti kuitenkin kasvaa ja löytää oma äänensä. Siinä antoi suuntaa jo alle kouluikäisenä saatu Whitney Houstonin levy, jonka kaiken ääniakrobatian Janna tuli opetelleeksi ikään kuin leikkinä. Äidin ja isän levyhyllyjen aarteet, mustan musiikin edellisten sukupolvien mestarit, Ray Charlesin ja Stevie Wonderin, Janna otti haltuun vasta myöhemmin.

”En ole koskaan kokenut, että minun tarvitsisi kilpailla kenenkään kanssa, kaikkein vähiten äitini.”

Musiikki ei ole Jannalle kilpailulaji, mutta tanssi on.

Tanssii tähtien kanssa -tv-kisassa Janna on pärjännyt ja viihtynytkin hyvin. Jannalle liikkuminen ja neljän tunnin päivätreenit ovat sopineet hyvin. Ja taas on asenne kunnossa, Janna iloitsee siitä, että on päässyt – ja tullut lähteneeksi tanssikisaan.

”Missä muualla voisi saada tuon tason tanssiopetusta niin paljon ilmaiseksi?”

Tavastian keikka-aika on ihanin

Toisen polven laulaja, tv:stä tuttu tanssitähti Janna kiertää siis kesän jatkoksi myös syksyn esiintymässä – ja nauttii joka hetkestä.

”Olen päässyt esiintymään tosi erilaisissa paikoissa. Pienimmillään paikat ovat klubeja. Suomessahan ne ovat usein hotellien yhteydessä”, hän sanoo.

”Tuntuu absurdilta, kun ollaan jossain ihan keskellä ei mitään eikä ketään tunnu tulevankaan paikalle, niin sitten kun aloitamme, paikka on täynnä – ja jengi tosiaan osaa kaikkien biisien sanat. Miten ne ihmiset löytävät edes paikalle? Kuinka he osaavat laulujeni sanat?”

Jannan musiikkityyliä luonnehditaan kansainvälisesti sanalla ”urban”, mutta sellaiseksi on maailma kutistunut, että suurkaupunkien soundi viehättää sielläkin, missä asfalttia on vähemmän kuin hiekka- tai nurmikenttiä.

”Sekin on tuntunut kivalta, kun yleisö on ollut niin monenikäistä: nuorimmat noin 12-vuotiaita ja siitä sitten johonkin yli kuuteenkymppiin.”

Alkavaan pikkujoulukauteen Janna lähtee uteliaana, sillä viime vuonna keikkoja oli kansan kaamoskarnevaalin aikaan vain vähän. Nyt hänelle on kuitenkin ehtinyt kertyä kokemusta ja mielipide myös sopivasta keikan alkamisajasta.

”Esimerkiksi Tavastialla on ihanaa, kun keikka alkaa jo 21.30. Jengi on ehkä ottanut bissen tai pari, ja kaikki ovat tulleet kuuntelemaan.”

Katso Jannan tulevat keikat Dexviihteen sivuilta.

Avainsanat: , ,