Intohimona olut – 200 vuotta panimomestareita

15.10.2019 | Teksti:

Kuvassa ilmeisesti panimomestareita 1800-luvun lopussa tai aivan 1900-luvun alussa. Kuvan takana lukee: Ångbryggeriet ja Amberger Junior. Albin Amberger (oletettavasti takarivissä oikealla) toimi Sinebrychoffin panimomestarina 1800-luvun lopulta alkaen. Hän valmistui panimomestariksi Lehmann'sche Brauerschulessa Saksassa vuonna 1893. (Vuonna 1893 Lehmann'sche Brauerschulesta valmistuneet panimomestarit esiintyvät ryhmäkuvassa taulussa, joka sijaitsee käytävän seinällä Keravan tuotantolaitoksella, juuri ennen panimotasanteen ovea.

200 vuotta täyttävän Sinebrychoffin – Pohjoismaiden vanhimman panimon – oluenvalmistuksesta ovat kahden vuosisadan aikana vastanneet kymmenet kansainväliset ja suomalaiset panimomestarit. Heidän uraansa on tutkinut Helsingin Sanomissa uransa tehnyt toimittaja Jussi Rokka.

Intohimona olut -tutkimus löytyy linkistä: https://intohimonaolut.fi

Intohimona olut on panimomestareiden historiaa, mutta samalla panimon nimeltä Sinebrychoff historiaa. Kehitys 1800-luvun alun pienestä panimosta nykyaikaiseksi globaalissa talousmaailmassa toimivaksi yritykseksi on ollut 200 vuoden matka, jossa panimomestarit toinen toisensa jälkeen ovat vastanneet korkeatasoisilla oluilla yrityksen elinkelpoisuuden perustasta.

Nikolai Sinebrychoff perusti panimon Hietalahteen 13.10.1819. Hän edellytti panimomestareilta parasta mahdollista laatua. Saksalainen August Putzscher on ensimmäinen Sinebrychoffin panimomestari, josta on säilynyt kirjallista tietoa. Putzscherin kanssa tehty sopimus panimomestarina toimimisesta on päivätty 31.8.1820.

Augustin veli, panimomestari Gottfried Putzcher lupasi Nikolaille yhteisessä sopimuksessaan 1829, että panee sellaista olutta, joka vastaa laadultaan Helsingin parasta leipää. Kymmenkohtainen venäjänkielinen sopimus, jonka Rokka, on tutkimuksen helmi ja valottaa niin panimomestarin ja panimon omistajan tärkeää luottamussuhdetta kuin oluen laadun merkitystä.

Sinebrychoffin panimomestarit olivat yli 100 vuotta saksalaisia tai ruotsalaisia. Ragnar Bäck on ensimmäinen suomalainen Sinebrychoffin palveluksessa ollut panimomestari (1930).

Panimomestari ei ole pelkästään ammattinimike, vaan oppiarvo. Panimomestarikoulutuksen voi käydä Kööpenhaminassa, Chicagossa tai Münchenissä. 2019 Sinebrychoffin palveluksessa toimii kuusi panimomestarikoulutuksen käynyttä, tuotantojohtaja Bo Ranta, pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska, panimomestarit Heikki Vuokko ja Harry Berg, laatu- ja kehityspäällikkö Rauno Sillanpää ja Senior Business Process Manager Paula Hantula. Panimomestarit voivat työskennellä moninaisissa tehtävissä.

Sinebrychoffin panimomestarit 2019: Heikki Vuokko, Harry Berg, Bo Ranta, Tapio Kangas-Heiska, Rauno Sillanpää ja Paula Hantula.

Kuten Nikolain ja Putzscherin sopimuksessa, laatu on yhä Sinebrychoffin panimomestareiden ykkösasia. Haastamme myös kaikki muut suomalaiset panimot kokoamaan niin panimonsa kuin panimomestariensa historiaa jälkipolville. Työmme on osa suomalaista kulttuuria.

Intohimona olut -tutkimus löytyy linkistä: https://intohimonaolut.fi