200-juhlavuoden manifestimme
15.10.2019 | Teksti: Timo Mikkola
Mitä syntyi siitä, kun 16-vuotias, maan kieltä osaamaton poika laitettiin johtamaan panimoa ja toivottiin, että kaikki menee hyvin?
Hieman yli 200 vuotta sitten teini-ikäinen Nikolai Sinebrychoff menetti isänsä ja otti tämän liiketoiminnan johdettavakseen. Yhteiskunta muuttui, ja Nikolai muutti yrityksineen Suomenlinnaan, joka vähitellen kävi hänen visioilleen pieneksi.
Vuonna 1819 lokakuun 13. päivänä hän sai luvan rakentaa panimon Helsingin Hietalahteen. Paikka on edelleen helppo löytää – sen vieressä ovat Sinebrychoffin taidemuseo ja Sinebrychoffin puisto. Sieltä alkoi ainutlaatuinen tarina.
Helsinki oli pieni, 4 000 asukkaan puutalokaupunki. Valtioneuvoston linnaa rakennettiin Senaatintorille. Myöhemmin sinne nousisi Tuomiokirkko ja kävelymatkan päähän Ateneum. Vasta 80 vuoden kuluttua Helsingin kaduilla nähtäisiin ensimmäinen auto. Sinebrychoffin olutta oli jo tarjolla.
Tänään Sinebrychoff valmistaa maan suosituimpia juomia, kuten Karhu, KOFF, Sinebrychoff Porter, Carlsberg, Somersby, Crowmoor, Battery ja Coca-Cola.
Parempaa huomista tavoitellen Sinebrychoff tähtää hiilineutraaliksi panimoksi ja aikoo puolittaa vedenkäyttönsä vuoteen 2030 mennessä. Se myös vahvistaa vastuullista juomakulttuuria lisäämällä alkoholittomien oluiden tarjontaa.
200 vuotta vanha perinne paremmasta tulevaisuudesta elää edelleen. Käymme parempaan huomiseen.