Olut on oiva valinta joulun makujen kaveriksi

14.12.2015 | Teksti:

Joulupöytään ja talvisiin makuihin kannattaa kokeilla ruokajuomaksi olutta, niin voi löytää kiehtovia yhdistelmiä. Ruokajuoman valintaan vaikuttavat pääraaka-aineen lisäksi myös ruuan valmistutapa, lisäkkeet ja kastike. Yritä aina hahmottaa ruuan vahvin aromi ja valita juoma sen mukaan.

Oluen ominaisuuksia ruuan kanssa:

  • Humalan katkero ja oluen hiilihappo toimivat  makujen neutralisoijina.
  • Kun alkoholi lisääntyy oluessa, oluen rasvansietokyky lisääntyy.

Valittaessa olutta ruokajuomaksi, on huomioitava ensisijaisesti oluen katkeruus. Jos halutaan tarjota olutta läpi aterian, tulisi oluissa edetä kevyimmistä ja kuivimmista oluista, raskaampiin ja makeimpiin ja alkoholiprosentiltaan korkeampiin oluisiin.

Raskaisiin ruokiin, mitä talviset ruuat useasti ovat, on hyvä valita olut, jossa on täyteläisen voimakasta makua. Tummissa jouluoluissa on vaadittavaa makean runsasta maltaisuutta.  Pata- ja laatikkoruuat sekä liharuoat vaativat myös tummempia ja vahvemman makuisia oluita seurakseen. Runsaan tummat, täyteläiset oluet, kuten tummat lager-oluet ja jouluoluet sopivat hyvin paisteihin ja pihveihin sekä valkosipulilla maustettujen ruokien kanssa. Näitä ovat mm. Brooklynin Sorachi Ace, Guinness, Grimbergen Double, Leffe Brune ja Sinebrychoff Porter.

Jouluruokien kanssa juodaan usein mieluummin olutta tai vettä, kuin esimerkiksi viiniä, koska monet joulun mausta saattavat olla haastavia viinin kanssa. Tummat, maltaiset jouluoluet käyvät erinomaisesti joulupöytään sekä pimenevien iltojen seurustelujuomaksi.

Oluen maku ei riitele joulupöydän antimien kanssa ja oluen hiilihappoisuus keventää jouluruuan maukasta raskautta.

Kala- ja rosollipöydän juomavalinnat

Silli-, silakka- ja rosollipöytään olut sopii hyvin, koska se tasapainottaa kalojen suolaisuutta ja rosollin etikkaisuutta makealla maltaisuudellaan. Myös suolaisen mehukas mäti on omiaan oluen kera. Tämän tyyppisiä oluita ovat vaaleat lagerit, esim. Karhu, KOFF, Carlsberg ja Stella Artois. Toinen valinta on vaalea, sitrusmainen vehnäolut, kuten Hoegaarden tai Grimbergen Blanche.


53 Olutta kinkun ja laatikoiden kaveriksi

Suomalaisen joulupöydän pääruoka on useimmiten kinkku, joka kypsyy hiljalleen muhien miedossa lämmössä aattoyönä.  Kinkussa suolaisuus maistuu usein sen mieto savuinen aromi, joka yhdistyy kirpeään sinappihuntuun.  Perinteisiä suomalaisia jouluruokia ovat pitkään haudutetut juureslaatikot. Lanttu-, porkkana- ja perunalaatikon maku on usein mieto ja hapanimelä. Oluen maltaisuus sopii siksi hyvin yhteen laatikoiden kanssa. Oluen katkeruus taas leikkaa laatikoiden raskautta.

Näiden makujen kanssa sopii erinomaisesti tumma, makeahko lager-olut, kuten esimerkiksi Sinebrychoffin Jouluolut tai belgialainen tumma ale, kuten Leffe Brune.

Jäkiruuan ja juustojen seuraan sekä digestiiviksi

Suklaajälkiruokien kanssa maistuu jälkiruokaviinilasista pieni annos Sinebrychoff Porteria. Vahvoja ja tuhteja oluita, kuten vahvoja jouluoluita ja vahvoja ale-oluita kannattaa nauttia myös aterian jälkeen vahvojen, kypsytettyjen juustojen kanssa.

Runsaan maltainen jouluolut sopii myös erinomaisesti aterian digestiiviksi, kunhan silloin muistaa nauttia alkoholiprosentiltaan hieman vahvempaa jouluolutta, jolloin alkoholin ja oluen maun täyteläinen yhdistelmä takaa loistavan lopun hyvälle aterialle!

Kokeile Sinebrycohhin Jouluolutta tai täyteläisiä Grimbegren Blodea tai Leffe Blondea.

Nauti runsaan maltaista olutta joulun antimien kera!

Katso lisää joulun reseptejä ja juomasuosituksia.

Vinkit oluen ja ruuan yhdistämiseen antoi Sinebrychoffin olutasiantuntija Anikó Lehtinen.

21