Korkkiuudistus tehostaa korkkien takaisinkeräystä ja kierrätystä – nyt myös erä Coca-Cola Zeroa saranakorkeilla

16.11.2023 | Teksti:

Coca-Cola ja Sinebrychoff siirtyvät käyttämään pulloissaan uusia saranakorkkeja, jotka eivät irtoa pullojen kaularenkaista. Siirtymää pilotoitiin jo lokakuussa puolen litran Fanta-pulloilla. Nyt Keravalla on valmistettu ensimmäiset Coca-Colat, joissa on uusi korkki.

Uudet korkit ovat EU:n kertakäyttömuoveja koskevan Single Use Plastics -direktiivin mukaisia. Direktiivin mukaan kaikissa Euroopassa myytävissä kierrätysmuovipulloissa on kesään 2024 mennessä oltava korkit, jotka eivät irtoa pullosta.  Saranakorkkien avulla pyritään varmistamaan, että pullojen ohella myös korkit saadaan kerättyä takaisin kierrätettäväksi uusiokäyttöön.  

Saranakorkin avulla varmistetaan, ettei mikään osa muovipullosta päädy pullonkierrätysjärjestelmän ulkopuolelle. Avaamisen jälkeen korkki ei irtoa pullosta ja käytön jälkeen pullo tulee palauttaa korkkeineen palautuspisteeseen.

”Saranakorkkien käyttöönottoon on mennyt useampi vuosi. Direktiivin hyväksymisen jälkeen kesti jonkin aikaa, ennen kuin korkkivalmistajilla oli tarjota direktiivin mukaisia korkkeja. Testasimme useampia ja päädyimme korkkimalliin, jota käytetään Coca-Colan pulloissa myös useissa muissa Euroopan maissa. Korkki oli testatuista selkeästi helpoin avata ja sulkea ja korkin saa hyvin lukittua pullon sivulle. Korkki toimii moitteettomasti tuotantolinjoillamme ja logistisessa ketjussa”, kertoo Sinebrychoffin hankintapäällikkö Petri Selenius

Petri Selenius
Petri Selenius tarkastamassa ensimmäistä erää saranakorkillista Cokista.

Uusissa saranakorkkipulloissa korkki on kiinni pullon kaularenkaassa pienellä muovisaranalla. Saranakorkki on helppo avata ja sulkea, vaikka sen käyttö vaatiikin alussa pientä totuttelua. Saranakorkki kierretään auki nykyisten kierrekorkkien tavoin. Avaamisen jälkeen korkki pysyy saranakohdasta kiinni pullon kaularenkaassa, josta korkki käännetään saranamaisesti sivuun. Korkin voi edelleen sulkea ja avata ilman rajoituksia, mutta sitä ei pidä irrottaa pullosta. Saranakorkkipullot palautetaan kaupan pullonpalautusautomaattiin korkkeineen. Korkki kannattaa sulkea sujuvan pullopalautuksen varmistamiseksi.